Pieter en Margriet in Canada
Prinses Margriet kreeg vrijdag een bijzonder cadeau van haar geboortestad: een park nabij het ziekenhuis is nu naar haar vernoemd.
De prinses onthulde in City Hall een plaquette die in het park een plaats krijgt en vertelt over haar bijzondere band met de stad. „Het is mijn lotsbestemming om als in Ottawa geboren oorlogskind altijd terug te komen naar wat ik als mijn wortels beschouw. Ik heb mijn leven aan Canada te danken en dat is verweven met de Tweede Wereldoorlog. Dus neem het mij niet kwalijk als ik terug blijf komen. En dat ik terugkom om onze bevrijders te eren”, zei Margriet in haar dankwoord. „We zijn vereerd om namens het Nederlandse volk steeds opnieuw onze diepe dankbaarheid te betuigen voor de beslissende rol die het Canadese leger heeft gespeeld bij de bevrijding van ons land en om hulde te brengen aan hun heldhaftige optreden.”
De prinses zei dat zaterdag in Commissioners Park in haar geboortestad Ottawa. Daar opende ze de zeventigste editie van het Tulpenfestival. Dat evenement vindt zijn oorsprong in het belangrijke Canadese aandeel in de bevrijding van Nederland en het onderdak dat de koninklijke familie kreeg in Ottawa. „Als een teken van dankbaarheid schonk mijn moeder na de oorlog onze tulpen aan Canada en het Canadese volk. En sinds die tijd vertegenwoordigen de tulpen onze diepgevoelde en eeuwige dankbaarheid jegens Canada”, aldus Margriet.
Ze stelde dat het festival inmiddels beeldbepalend is voor Ottawa en jonge Canadezen elk jaar weer herinnert aan „de heldhaftige rol die de veteranen in de Tweede Wereldoorlog speelden bij het verzekeren van onze blijvende vrijheid. Jonge Canadezen, onze bevrijders, hebben onze vrijheid verdedigd en ervoor gevochten. Voor vrijheid van onderdrukking en terreur.”
Grote schok
Het was de tweede keer dat prinses Margriet een vergelijking trok tussen de bevrijding van Nederland en de huidige oorlog in Oekraïne. „Na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog hadden de Europeanen een visioen”, zei ze een dag eerder in een bevlogen toespraak in City Hall. „Hun boodschap bevatte, eiste en bood in gelijke mate hoop en toewijding. „Nooit meer!” zeiden we bij elke herdenking. En toch, we beleven een verschrikkelijke oorlog in Europa. De oorlog wordt gevoerd zonder enig respect voor het menselijk leven, noch voor de Geneefse Conventies en hun recentere protocollen. Het binnenvallen van een staat om deze te annexeren, herinnert ons sterk aan de Tweede Wereldoorlog. Het kwam als een grote schok en een felle wake-upcall die ons eraan herinnert hoeveel we onze vrijheid moeten koesteren en waarderen.”
„In het licht van het heden herinneren we ons des te meer in dankbaarheid de heroïsche rol van de Canadese militairen”, vervolgde de prinses, die naar Canadees gebruik afwisselend in het Frans en in het Engels sprak. „Ze wisten niet waar ze mee te maken hadden toen ze in Europa aankwamen. Tegenwoordig laten de media ons de realiteit van oorlog zien. We zitten er middenin, we zijn aanwezig in opvangcentra en zijn elk uur van de dag getuige van de wreedheden van de agressor.”
Foulkes
De prinses had de kans om uit de eerste hand over de verschrikkingen en de situatie in Oekraïne te horen tijdens een korte ontmoeting met de Canadese premier Justin Trudeau. Die bracht een week eerder een verrassingsbezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev.
Met hem maakte Margriet een wandeling over het militaire gedeelte van de begraafplaats Beechwood, waar beiden een plaquette onthulden ter ere van de Canadese generaal Charles Foulkes (1903-1969). Dat was de man die op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld in Wageningen onderhandelde over de overgave van de Duitse strijdkrachten in Nederland. Premier en prinses legden ook bloemen –uiteraard tulpen– bij zijn graf.
Tulpen
De opening van het Canadese Tulpenfestival zaterdag was, ondanks de verwijzing naar de oorlog, een feestelijke gebeurtenis. Tienduizenden kwamen naar de oever van Dow’s Lake, waar de tulpen die de koninklijke familie en Nederland jaarlijks schenken inmiddels met vele tienduizenden zijn uitgebreid om er een dependance van Keukenhof van te maken.
De plechtigheid, compleet met militair saluut en inspectie van de erewacht door Margriet, vond heel toepasselijk plaats naast het tweelingbeeld van de ”Man met twee hoeden” uit Apeldoorn, dat ze zelf heeft onthuld. In een golfkarretje maakten Margriet en Pieter aansluitend een rit langs de tulpenbedden, waarbij ze af en toe werden aangeklampt door het veelkoppige publiek, dat de hitte –het werd 30 graden– trotseerde om de bloemen te zien.