Binnenlandseksualiteit
Christelijke studenten praten weinig met ouders over seksualiteit

Christelijke ouders praten niet of zelden met hun kinderen over een goede omgang met seksualiteit en relaties, bleek zaterdag uit onderzoek van het Nederlands Dagblad. Nare seksuele ervaringen en het stellen van grenzen zijn nauwelijks onderwerp van gesprek.

Redactie binnenland
beeld Unsplash
beeld Unsplash

Zo geven ruim drie op de vier christelijke studenten aan niet of zelden met ouders of verzorgers gesproken te hebben over dingen die je niet wilt doen op het gebied van seks. Daarnaast laten negen op de tien respondenten weten zelden of nooit gepraat te hebben over hoe je seks leuk kunt maken.

Het Nederlands Dagblad deed onderzoek in samenwerking met onderzoekers Hans van Dijk (Tilburg University) en Daphne van de Bongardt (Erasmus Universiteit Rotterdam). De vragenlijst werd uitgezet onder studenten die lid zijn van een christelijke studentenvereniging die onder Navigators en IFES valt. Daarbij hoort onder andere de CSFR. De enquête werd ingevuld door 907 studenten.

Respondenten geven aan weinig concrete seksuele voorlichting te hebben gehad. Onder andere over het online versturen en ontvangen van naaktfoto’s en seksfilmpjes (80 procent), wat je moet doen om seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) te voorkomen (76 procent) en wat je moet doen om zwangerschap te voorkomen (56 procent) geven studenten aan dat er niet of zelden over gesproken is in hun opvoeding.

Volgens onderzoeker Van Dijk speelt mee dat veel ouders „niet het idee hebben dat hun kinderen seks hebben buiten het huwelijk.” Daardoor lijkt het volgens hem alsof praten over zaken als zwangerschap en soa’s niet nodig is.

Bedpartner

Uit de resultaten van de enquête blijkt echter dat zo’n een op de drie respondenten ervaring heeft met geslachtsgemeenschap, terwijl slechts 5 procent van de respondenten getrouwd of verloofd is of samenwoont.

Momenteel heeft 13 procent van de respondenten meer dan één bedpartner gehad. „Dat betekent dat het relevant is om over dit soort onderwerpen te praten”, aldus Van Dijk.

De Tilburgse onderzoeker doet al jaren onderzoek naar de manier waarop christelijke studenten kijken naar en omgaan met relaties en seksualiteit. Hij neemt forse verschuivingen waar.

Zo gaf zeker 70 procent van de ondervraagde studenten in een onderzoek uit 2010 nog aan dat ze vonden dat seks voor het huwelijk niet mag. In het huidige onderzoek zijn die cijfers een stuk lager. Op de stelling ”Een man en een vrouw die seks hebben voor het huwelijk” reageerde ongeveer twee derde van de respondenten nu dat ze dat alleen soms of helemaal niet verkeerd vinden.

Samenwonen

Volgens Van Dijk zit de verandering hem vooral in het algemene denken. „Ook tien jaar geleden zagen we dat christelijke studenten al seks hadden gehad en nog niet getrouwd waren. Tegelijkertijd zeiden ze toen wel dat seks binnen het huwelijk hoort. De verandering zit hem dus vooral in het algemene denken.”

Een andere verschuiving ziet Van Dijk rond samenwonen. Alhoewel daar tien jaar geleden nog niet naar gevraagd werd, lijken christelijke studenten volgens de onderzoeker het veel meer dan vroeger normaal te vinden om eerst samen te gaan wonen en later pas te trouwen.

Van Dijk hoopt dat de cijfers gaan zorgen voor meer gesprekken tussen de generaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer