CDA: Kabinet moet jeugdbeschermingsketen nu gaan hervormen
Het kabinet moet voor Prinsjesdag uit de doeken doen op welke manier het de jeugdbeschermingsketen wil hervormen.
Dat wil het CDA.
Donderdag diende CDA-Kamerlid René Peters daartoe een motie in. Peters deed dat in een debat waarin de Kamer reflecteerde op het hoge aantal uithuisplaatsingen van kinderen van toeslagengezinnen. Sinds 2015 gaat het om 1675 kinderen; 555 uithuisplaatsingstrajecten lopen nog.
Tijdens het debat kwamen oppositiepartijen zoals PVV en FVD geregeld in botsing met coalitiepartijen zoals D66 en CDA. De oppositiepartijen probeerden steun te werven voor voorstellen om bijvoorbeeld alle nu lopende uithuisplaatsingen voor 1 juli te herbeoordelen, of om in de wet op te nemen dat het hebben van een schuld bij de Belastingdienst nooit een reden voor een uithuisplaatsing mag zijn.
Het CDA plaatst daar tegenover dat de jeugdbeschermingsketen dermate complex is georganiseerd dat uithuisplaatsingen waarvan achteraf kan worden vastgesteld dat die op z’n minst twijfelachtig zijn te noemen ook in de toekomst voor kunnen komen. Verbeteringen zijn nodig aldus het CDA. Peters pleitte daar ook onder Rutte III al voor en vindt nu dat Rutte IV daarin het voortouw moet nemen.
Als de jeugdbescherming zich met een gezin gaat bemoeien, is het volgens Peters ook zaak dat de overheid zorgt voor tegenspraak. Dat zou kunnen door in de wet te regelen dat elke jeugdige zijn of haar eigen steunpersoon mag regelen, aldus Peters. In een (juridische) procedure zou zo’n steunpersoon zich bijvoorbeeld namens het kind kunnen verzetten tegen een voorgenomen uithuisplaatsing.