Buitenland

Satellietbeeld: Oekraïense tarweoogst een derde kleiner

De Oekraïense tarweoogst zal dit jaar zeker een derde kleiner zijn dan in voorgaande jaren. Dat stelde het Franse data-analysebureau Kayrros vrijdag nadat het satellietbeelden had vergeleken.

Redactie economie
6 May 2022 20:21
Een vrachtwagen die maïs vervoert, passeert grote graansilo’s in de Roemeense haven van Constanta. De haven wil een exportknooppunt worden voor buurland Oekraïne. beeld AFP, Daniel Mihailescu
Een vrachtwagen die maïs vervoert, passeert grote graansilo’s in de Roemeense haven van Constanta. De haven wil een exportknooppunt worden voor buurland Oekraïne. beeld AFP, Daniel Mihailescu

De oogst kan nog kleiner worden, want de oorlog in Oekraïne duurt voort. Met name in het oosten van het land waar veel graan wordt verbouwd.

De Russische invasie eind februari en de daarop volgende gevechten hadden grote gevolgen voor Oekraïense boeren. Zo konden die moeilijker graan inzaaien. Verder kunnen boeren lastig aan brandstof komen voor hun tractoren en zorgt onontplofte munitie voor problemen. Ook een deel van de al in het najaar ingezaaide akkers viel in Russische handen of is verwoest.

Kayrros schat in dat de Oekraïense oogst dit jaar op 21 miljoen ton tarwe uitkomt. Vorig jaar was dat nog 33 miljoen ton.

Het graan dat uiteindelijk geoogst wordt, moet ook nog op de markt worden gebracht. Dat is lastig omdat Rusland een groot deel van de infrastructuur in het buurland heeft verwoest. Ook kan er geen graan via de Zwarte Zee worden uitgevoerd omdat Rusland die controleert. Zo zit er volgens de Verenigde Naties nu al bijna 25 miljoen ton graan vast in Marioepol. Die volle opslagsilo’s betekenen mogelijk ook dat de nieuwe oogst nergens kan worden opgeslagen.

Wel kan Oekraïne landbouwproducten exporteren via buurland Roemenië, via de haven Constanta aan de Zwarte Zee. Deze week begon Oekraïne daarmee.

Voor de oorlog exporteerde Oekraïne maandelijks 4,5 miljoen ton landbouwproducten via zijn havens: 12 procent van de tarwe in de wereld, 15 procent van de maïs en 50 procent van de zonnebloemolie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer