Henk Kroon stoomt boa’s klaar voor de straat
Tijd is kostbaar. Waar zijn we druk mee tussen 7.00 en 19.00 uur? Henk Kroon uit Maartensdijk is directeur van het boa-opleidingsinstituut NIVOO.
„Door mijn aders stroomt blauw bloed; niet omdat ik van goede komaf ben, maar omdat ik uit een echte politiefamilie kom. Het bedrijf waarvan ik directeur ben, NIVOO, leidt onder meer boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaars) op. Het is een familiebedrijf, mijn vader heeft dit gestart. In 2015 heb ik het stokje van hem overgenomen als directeur. Ik ben daar langzaam naartoe gegroeid; in 2005 werkte ik al bij NIVOO.
Een gemiddelde werkdag bestaat uit de nodige vergaderingen met teamleiders en collega’s. Ik ga ook weleens bij gemeenten of grote bedrijven langs die gebruikmaken van onze lesstof en opleidingen. En niet te vergeten: ik loop af en toe een dagdeel met boa’s mee op straat.
Ik kom bij NIVOO behoorlijk wat mensen tegen. Op jaarbasis leiden we zo’n 5000 boa’s op. Cursisten hebben vaak al een werkgever en die komen dan voor één dag per week naar de opleiding, die op diverse plaatsen in het gehele land worden aangeboden. Zeven van de in totaal tien opleidingsdagen gaan over de theorie. Het gaat dan vooral over de wet: wat zijn als boa je wettelijke bevoegdheden en begrenzingen? Dit gedeelte wordt met een examen afgesloten.
Drie dagen van de opleiding staan in het teken van de praktijk. Hierin wordt bijvoorbeeld geleerd hoe een combibon correct wordt ingevuld. Dit gedeelte wordt afgesloten met een praktijkexamen waarin specifieke situaties met behulp van acteurs worden nagespeeld.
Vanaf 2023 zal het accent meer komen te liggen op de praktijk. Door de veranderende maatschappij wordt steeds meer van boa’s gevraagd. Zaken waar de politie geen tijd voor heeft, komen nu bij boa’s terecht. Denk bijvoorbeeld aan verkeersoverlast en problemen met hangjeugd. Het takenpakket van de politie en dat van de boa’s gaat daardoor steeds meer op elkaar lijken.
Mede daardoor zien we dat mensen die de ambitie hadden om bij de politie te gaan, na het afronden van de opleiding toch boa willen blijven. Premier Rutte noemde tijdens de coronapandemie de politie en de handhaving in één adem. Hij maakte dus geen onderscheid tussen een agent en een boa. Ik kreeg daar kippenvel van. Dat is precies het imago dat het boa-vak verdient.”
Zelf ook enthousiast over je werk? Meld je dan aan via vrijdag@refdag.nl