Christenarts Boon bij Pretoria gedood
Maandag is in de buurt van Pretoria de Zuid-Afrikaanse arts dr. J. M. Boon (34) gedood bij een roofmoord. De christen Hanno Boon was sinds enkele jaren werkzaam op de trauma-afdeling van het plaatselijke Mamelodi-ziekenhuis, en gold als een veelbelovend medicus. Bovendien stelde hij zich in dienst van kerk en zending in zijn land.
Bij Mamelodi, even ten oosten van Pretoria, was Boon maandagmiddag bezig stenen te verzamelen voor de bouw van een muur rondom zijn huis in Waverley. Op dat moment werd hij overvallen door een gewapende man, die hem in de nek schoot. De overvaller ging er met zijn portemonnee en zijn mobiele telefoon vandoor.
Boon was sinds kort hoogleraar anatomie aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit van Pretoria en gold als een veelbelovend wetenschapper, aldus zijn broer ds. P. G. Boon, predikant in de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Zuidwolde.
Enkele jaren geleden promoveerde Boon in het kader van een gezamenlijk project tussen de universiteiten van Pretoria en van Cambridge (Groot-Brittannië). Dit project maakte het voor huisartsen op het afgelegen platteland mogelijk om met behulp van cd-roms operaties die normaliter in het ziekenhuis plaatsvinden, zelf uit te voeren.
Gedurende zijn loopbaan ontving Boon verscheidene nationale en internationale onderscheidingen. Hij nam deel aan diverse onderzoeks- en opleidingsprojecten in onder meer Zuid-Afrika, Engeland, Schotland, Nederland en de Verenigde Staten. In januari zou hij aan de anatomische faculteit van de Universiteit van Maastricht een gezamenlijk onderzoek afronden.
Als christen had Boon een roeping om het Evangelie handen en voeten te geven in de vaak armoedige omstandigheden van Zuid-Afrika, aldus ds. P. G. Boon. Hij zette zich ook in voor het werk in de plaatselijke Vrye Gereformeerde Kerk Pretoria-Maranata, onder meer als ouderling. Ook diende hij het zendingswerk in Mamelodi en Soshanguve, waarbij gemeenten van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Groningen en Friesland betrokken zijn.
Het aantal roofovervallen in Zuid-Afrika is sinds de afschaffing van de apartheid in 1994 met ruim 30 procent toegenomen. Als gevolg daarvan is er in het land een sterke ”brain drain” op gang gekomen: hoogopgeleide en vakbekwame burgers verlaten hun vaderland.