Ziekenhuis Tigray stuurt patiënten naar huis om voedseltekort
Het belangrijkste ziekenhuis in de hoofdstad Mekelle van de afvallige Ethiopische regio Tigray heeft 240 patiënten naar huis moeten sturen omdat het geen voedsel meer heeft voor hen. „De patiënten zeiden: laten we thuis sterven in plaats van hier”, zegt een verpleger tegen internationaal persbureau Reuters. Onder de patiënten waren baby’s met tuberculose en meningitis en een veertienjarige jongen met HIV.
Eind maart sloten de rebellen in Tigray en de Ethiopische regering een staakt-het-vuren in het conflict dat al ruim zestien maanden duurt. Daarmee zou de noodhulp op gang moeten komen. Ruim 90 procent van de mensen in Tigray heeft voedselhulp nodig. Volgens de Verenigde Naties zijn er honderd vrachtwagens met noodhulp per dag nodig, maar zijn er sinds het staakt-het-vuren pas 71 aangekomen. Zowel geweld aan de grens als bureaucratisch oponthoud zorgen voor de moeilijke doorgang van noodhulp.
Er blijven nog 360 patiënten over in het ziekenhuis, die zelf eten kunnen kopen. Nieuwe patiënten die geen eten of geld hebben, zullen worden weggestuurd. In het ziekenhuis is ook een groot gebrek aan medicatie voor de patiënten.
Het bloedige conflict in Ethiopië begon in november 2020, toen premier Abiy Ahmed troepen naar Tigray zond in een poging de macht te breken van het TPLF, dat zich weinig aantrok van de centrale regering. Van 1991 tot 2018 regeerde de beweging nog het hele land, maar sinds de verkiezingen van 2018 is premier Ahmed aan de macht.