Vuurwerkopslag in winkel Maassluis mag
De Raad van State vindt dat burgermeester K. Karssen van Maassluis niet duidelijk heeft gemaakt waarom Jos Lock Fietsplus geen 10.000 kilo vuurwerk in zijn winkel aan de Haven mag opslaan.
De opslag van het consumentenvuurwerk voldoet aan alle eisen van het strenge Vuurwerkbesluit, zo stelt het rechtscollege in zijn besluit van dinsdag vast. Bovendien zien alle milieutechnische adviseurs, van milieudienst Rijnmond (DCMR), de VROM-inspectie tot en met de brandweer, geen enkel probleem in de opslag.
Desondanks weigerde het college van B en W van Maassluis begin december een milieuvergunning aan Lock te verlenen. Het is burgemeester Karssen echter niet gelukt het hoogste bestuursrechtscollege te overtuigen van zijn vrees.
„Ik heb er geen veilig gevoel bij”, zei Karssen vorige week tijdens de rechtszitting. De Raad van State stelt in het dinsdag gepubliceerde tussenvonnis dat de burgemeester op geen enkel wijze heeft aangetoond dat de opslag van vuurwerk bij Lock niet veilig zou zijn.
Door de uitspraak is het Maassluise gemeentebestuur gedwongen snel een besluit op de bezwaren van Lock te nemen, aangezien het vuurwerkverkoopseizoen over twee weken begint. In ieder geval is de uitspraak een overwinning voor de vuurwerkverkoper.
Lock vindt het schandalig dat het gemeentebestuur pas op het laatste moment aan de noodrem trok. Alle ambtelijke adviezen waren positief. Nog in het voorjaar keurde de gemeente de ontwerpvergunning goed en ging Lock aan de slag. Lock heeft intussen voor 50.000 euro een veilige bunker gebouwd, waar niet meer dan 1000 kilo in mag. De fietsen- en vuurwerkverkoper twijfelt bovendien aan de motieven van het gemeentebestuur. Volgens Lock woont zowel de burgemeester, een wethouder als een raadslid nabij de vuurwerkopslag.
Burgemeester Karssen verantwoordde zijn weigering door te wijzen op de grote „maatschappelijke onrust” die in Maassluis zou zijn ontstaan nadat bekend werd dat Lock zijn vuurwerkopslag van 1000 naar 10.000 kilo wilde uitbreiden. „De opslag staat midden in een woonomgeving. Rondom de winkel staan appartementen en in de buurt wonen 1000 mensen. We hebben na de brand met de pallethandel gezegd dat we dat niet meer willen. Bij de pallethandel waren ook alle vergunningen in orde, Toch moesten we honderden mensen evacueren”, zei de burgemeester vorige week.
De Raad van State vindt echter dat het vage begrip „maatschappelijke onrust” geen rol kan spelen in een milieuvergunningsprocedure en dat het gemeentebestuur met betere argumenten op de proppen had moeten komen.