EconomieDe Kwestie

Wat te doen met spaargeld; naar de spaarrekening of beleggen?

Onlangs stelde iemand mij de volgende vraag: „Op welke manier kan ik mijn spaargeld verstandig laten renderen? Op de spaarrekening betaal ik nu zelfs een negatieve rente.”

André van Luijk
14 April 2022 20:32
Spaargeld moet je eigenlijk in drie categorieën verdelen.​ beeld AFP, Ina Fassbender
Spaargeld moet je eigenlijk in drie categorieën verdelen.​ beeld AFP, Ina Fassbender

De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag hoe je verstandig je geld beheert. Geld op een spaarrekening zetten levert niets op en soms moeten mensen zelfs een negatieve rente betalen. Ook de snel oplopende inflatie zorgt ervoor dat het vermogen minder waard wordt. Soms hebben mensen al een belegging gevonden en vragen zij mij alleen om bevestiging van hun keuze. Ik vind het een ongelooflijk moeilijke vraag. Om doe reden vind ik het gemakkelijker om te zeggen wat mensen vooral niet moeten doen.

Iedereen voelt wel aan dat er op dit moment bijzondere dingen gebeuren in de economie. Pas vertelde een klant mij dat het hem een unheimisch gevoel bezorgt. En dat begrijp ik erg goed. We hebben een van de grootste crisissen na de oorlog achter de rug en de aandelenmarkten zijn tot enorme hoogte gestegen.

Huizen zijn onbetaalbaar, inmiddels begint de inflatie hard op te lopen. De centrale banken drukken geld bij als middel tegen iedere economische kwaal. Door de enorme hoeveelheid geld is alles van economische waarde kunstmatig opgeblazen.

De waarde van vastgoed, aandelen en goud is tot grote hoogtes gestegen. Inmiddels lijken er enige afkoeling en een beginnende correctie plaats te vinden. De oorlog in Oekraïne lijkt een omslagpunt waardoor we waarschijnlijk in een recessie belanden. Er staan inmiddels zo veel financiële stoplichten op oranje, dat ik zeer voorzichtig zou zijn met het nemen van risico’s om kans te maken op een hoger rendement.

Risico lopen is op zich niet erg, maar doe het dan wel met geld dat je langdurig niet nodig hebt. Als je binnen een paar jaar je kind wilt helpen met een huis, dan is het verstandig om dat deel niet risicovol te beleggen. Je kunt het geld ook uitlenen aan anderen, die er dan rendement mee maken, maar dat geeft wel een schijnzekerheid. Je deelt vrijwel niet in het rendement, maar loopt wel het risico als het misgaat.

Eigenlijk moet je fictieve potjes maken. Welk geld heb je binnen een jaar nodig, welk geld heb je een paar jaar niet nodig en welk geld heb je langer dan tien jaar niet nodig? Met het geld dat je direct nodig hebt, moet je niet beleggen. Geld dat je wat langer niet nodig hebt, kun je voorzichtig beleggen en geld uit het derde potje kun je risicovoller beleggen. Zo stem je het risico af op de looptijd. Dat maakt het ook gemakkelijker om een bijpassende belegging te zoeken. Mochten de financiële markten fors in elkaar zakken, dan hoeft dat je doelen niet in gevaar te brengen.

Terugkomend op de vraag aan het begin: zomaar bepalen of een belegging een goed idee is, is eigenlijk zinloos. Een goed advies is pas te geven als alle wensen zijn geïnventariseerd.

De auteur is Master of Financial Planning

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer