Onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland verlopen moeizaam
De onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne om een soort van vredesdeal te bereiken vinden nog altijd plaats, maar echt schot lijkt er niet meer in te zitten. Het Kremlin zegt dat er „nog een lange weg te gaan” is en dat de gesprekken zich „voortslepen”. Oekraïne meldt op zijn beurt na de gruwelijke ontdekkingen van burgerdoden in onder meer Boetsja dat gesprekken met Rusland uiteindelijk toch nodig zijn om een einde te maken aan de oorlog.
Deze week is dan ook weinig progressie gemeld in de voortgang van de onderhandelingen. Onlangs meldde Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov enkel dat de gesprekken tussen Moskou en Kiev voortduren. Moskou beschuldigt het Westen ervan de onderhandelingen te dwarsbomen door „hysterie” te verspreiden over de oorlogsmisdaden die de Russen in de regio Kiev zouden hebben begaan. Ook zegt Peskov dat wapenleveranties door bijvoorbeeld de Verenigde Staten aan Oekraïne niet bijdragen aan succesvolle onderhandelingen.
Volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken is Oekraïne woensdag met een concept-vredesakkoord gekomen, met daarin „onacceptabele” voorstellen. Die zouden volgens Lavrov op punten afwijken van eerder bereikte overeenstemmingen. De minister zegt dat Rusland zal aandringen op een eigen ontwerpovereenkomst met Oekraïne.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gezegd dat Rusland nog altijd zo veel geld verdient aan het exporteren van olie dat de Russen de onderhandelingen met Oekraïne niet serieus hoeven te nemen. Volgens hem is daarom een invoerverbod van het Westen voor Russische olie nodig om Oekraïense levens te sparen. Zelenski heeft deze week tevens beklemtoond dat gesprekken met Rusland de enige optie zijn voor het beëindigen van de oorlog.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei woensdag dat de dodelijke aanvallen op burgers in Oekraïne de onderhandelingen tussen beide partijen bemoeilijkt hebben. Turkije treedt op als bemiddelaar in het conflict. Toch sprak Cavusoglu de hoop uit dat de buitenlandministers van Oekraïne en Rusland op termijn elkaar zullen ontmoeten in Turkije. „We zijn nog steeds hoopvol en voorzichtig optimistisch. Tegelijkertijd zijn we realistisch”, zei Cavusoglu in de marge van een NAVO-overleg in Brussel.
Ondertussen heeft ook Hongarije zich aangeboden als bemiddelaar en de leiders van Oekraïne, Frankrijk en Duitsland uitgenodigd om Vladimir Poetin in hoofdstad Boedapest te ontmoeten. Maar Kiev noemde dat een cynisch voorstel, nadat de Hongaarse premier Viktor Orban onder andere had gezegd bereid te zijn in roebels te betalen voor Russisch gas.