Buitenland

Colombiaanse milities leveren hun wapens in

Ten overstaan van vertegenwoordigers van de Colombiaanse regering en de Organisatie van Amerikaanse Staten en voorgegaan door hun leider Salvatore Mancuso hebben 1400 leden van de paramilitaire Verenigde Zelfverdedigingsstrijdkrachten van Colombia (AUC) vrijdag hun wapens neergelegd.

AP
13 December 2004 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

Het was de grootste demobilisatie uit de Colombiaanse geschiedenis. Regeringscommissaris Luis Carlos Restrepo riep ook de linkse guerrillagroepen FARC en ELN ertoe op de wapens neer te leggen.

De twee guerrillagroepen zijn tot nog toe niet op de vredesoproepen van de regering van president Alvaro Uribe ingegaan. Inwoners van de streek Catatumbo in het noordoosten van Colombia zijn bang dat de guerrilla’s, nu de paramilitairen weg zijn, terug zullen keren als de regering de veiligheidstroepen niet versterkt. Voor de ordehandhaving in het gebied zijn 700 militairen en politieagenten beschikbaar.

De paramilitaire groepen ontstonden in de jaren ’80 om de linkse guerrilla te bestrijden. Maar net zoals de opstandelingen, begaven de paramilitairen zich in de drugshandel om hun activiteiten te financieren en zichzelf te verrijken. De strijd ging vaak om de macht over de cocaplantages en de smokkel van cocaïne naar de Verenigde Staten en elders. Volgens critici stelt het vredesproces de paramilitaire bazen in staat hun drugsrijkdommen te behouden en straf te ontlopen. De regering-Uribe heeft nog niet besloten of er een algemene amnestie komt voor voormalige strijders. Maar zolang zij deelnemen aan het vredesproces hoeven Mancuso en andere paramilitaire leiders er niet voor te vrezen dat de regering Amerikaanse verzoeken om hun uitlevering honoreert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer