Economie

Protest tegen deal Microsoft met overheid

In een open brief aan het kabinet hebben 23 maatschappelijke organisaties en bedrijven hun bezorgdheid geuit over exclusieve onderhandelingen van de overheid met softwaregigant Microsoft.

Redactie economie
13 December 2004 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

Overheidsdiensten en enkele gemeenten zouden op het punt staan een contract af te sluiten voor de levering van programmatuur voor 245.000 werkplekken.

De organisaties noemen het dubieus dat het contract dat een waarde van 147 miljoen euro zou hebben, niet openbaar is aanbesteed. Verder zijn de onderhandelingen strijdig met een motie die de Tweede Kamer twee jaar geleden unaniem heeft aangenomen. De regering moet concentraties in de softwaremarkt tegengaan en gebruikmaken van zogenoemde ”open source software”, oordeelde de Kamer destijds.

De onderhandelingen met Microsoft staan volgens de organisaties haaks op deze doelstellingen en leiden ertoe dat de komende vijf jaar de deur op slot gaat bij de overheid ten aanzien van de toepassing van open standaarden, vrije software en open source software.

Naar aanleiding van berichten in de vakpers hebben SP, D66, PvdA en GroenLinks afgelopen week vragen gesteld aan de regering. De partijen willen onder meer weten waarom de overheid zakendoet met een bedrijf dat is veroordeeld wegens overtreding van de Mededingingswet.

De betrokken ministeries willen in afwachting van de antwoorden het bestaan van de geheime onderhandelingen met Microsoft niet bevestigen. Een woordvoerder van de softwareproducent bevestigde zaterdag wel dat er besprekingen gaande zijn. Over aantallen en bedragen laat het bedrijf zich niet uit.

De Automatisering Gids meldde een week geleden dat het contract voor vijf jaar gaat gelden. WebWereld publiceerde vrijdag een brief waarin de Vereniging van Nederlandse Gemeenten haar leden om deelname aan het project vraagt om de kosten te kunnen drukken.

Onder meer de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, de Consumentenbond, Internet Society Nederland, Nederland Kennisland en Stichting NLnet hebben de open brief ondertekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer