Buitenland

Chinese buitenlandminister bezoekt Taliban-leider in Kabul

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, heeft een topman van de Taliban in de Afghaanse hoofdstad Kabul ontmoet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kabul en Chinese staatsmedia meldden dit donderdag. De Chinese bewindsman sprak met vicepremier Abdul Ghani Baradar, een van de oprichters en leiders van de Taliban.

ANP
24 March 2022 09:02Gewijzigd op 24 March 2022 15:54

Wang is de hoogste functionaris uit China die het land bezoekt sinds de soennitische extremisten van de Taliban er in augustus de macht hebben overgenomen. Hij heeft er op aangedrongen dat Afghanistan niet toestaat dat „buitenlandse krachten het grondgebied van het land kunnen misbruiken om de veiligheid van andere landen en buurlanden in gevaar te brengen”. De extremistische Taliban zouden bondgenoten kunnen zijn van soennitische groepen of partijen die zich bijvoorbeeld in China en de voormalige Sovjetrepublieken in de regio tegen de regering keren.

In Rusland zijn de Taliban betiteld als terroristische organisatie, omdat ze onder meer in de Kaukasus jihadisten zouden hebben gesteund. China vreest dat ten aanzien van het noordwesten van de volksrepubliek waar een islamitische minderheid onder de duim wordt gehouden.

Wang Yi heeft naar eigen zeggen verwelkomd dat Afghanistan wil deelnemen aan het zogeheten ‘Gordel en Weginitiatief’ van China, ook wel eens de Nieuwe Zijderoute genoemd. Het gaat om enorme door China uitgevoerde infrastructurele projecten die Azië met het Midden-Oosten en met Europa moeten verbinden. Zo wordt gewerkt aan een ’Chinees-Pakistaanse Economische Corridor” in Pakistan. Afghanistan hoopt daar op te worden aangesloten. China kijkt ondertussen begerig naar de enorme rijkdom aan bodemschatten van Afghanistan zoals bauxiet, chroom, ijzer, kobalt, koper, kwik, lithium, uranium en zeldzame aardmetalen.

De Talibanbeweging wordt buiten het land niet erkend als de rechtmatige regering van het land en is nog steeds doelwit van onder meer VN-sancties. Maar China heeft al heel lang contacten met de Taliban. De machthebbers in Kabul worstelen met economische problemen en tekorten als gevolg van het uitblijven van internationale erkenning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer