Tientallen kandidaten hebben geen enkele stem gekregen
In de meeste gemeenten zijn er enkele kandidaat-raadsleden die geen enkele kiezer hebben weten te overtuigen om op hen te stemmen. Dat blijkt uit een steekproef uit de definitieve uitslagen van gemeenten verspreid over het land. Het aantal kandidaten dat een nul achter zijn of haar naam ziet staan, loopt in de tientallen.
Georg Dietrich, kandidaat voor GewoonNijmegen.Nu is zo’n kandidaat-raadslid zonder stemmen. Hij kan er wel om lachen: „Ik ben net verhuisd naar een andere gemeente en was net te laat om mijn naam van de kandidatenlijst te laten halen. Omdat ik nu in een andere gemeente woon, kon ik ook niet op mezelf stemmen.” GewoonNijmegen.Nu heeft bij de verkiezingen één zetel binnengehaald.
In de gemeente Edam-Volendam kunnen de kandidaten met geen enkele stem steun zoeken bij elkaar. Zes kandidaten van Lijst Kras kregen namelijk geen rood vakje. De lokale partij heeft drie zetels binnengehaald en is daarmee gehalveerd ten opzichte van de vorige verkiezingen. In Ede zijn er kandidaten met nul stemmen bij het CDA, de PvdA en de Gereformeerde Beginsel Partij (GBP). André Sennema (CDA) kan er niets over zeggen: „Ik ben niet in de gelegenheid.” Dat geldt ook voor Harskamper G. Waaijenberg van de GBP. De partij splitste in 2014 af van de SGP, in Ede traditiegetrouw een sterke partij. Ditmaal werd de SGP de grootste met zeven zetels. GBP kreeg geen zetel.
Matthijs van Otterdijk van Socialisten010 in Rotterdam, adviseerde op de dag van de verkiezingen zelf al om niet op hem te stemmen, maar op Lotte van der Horst, nummer 3 van de kandidatenlijst. Hij ontving dan ook geen enkele stem. Lotte van der Horst heeft net als Van Otterdijk een SP-achtergrond. Van Otterdijk werd geroyeerd door de SP toen hij met anderen het Communistisch Platform oprichtte. Hij stond op plaats 38 bij Socialisten010. De partij wist geen zetel te veroveren. De SP komt met één zetel in de raad.
Geert van Schaik van Democratisch Socialisten Amsterdam heeft geen van de bijna 328.000 stemmers in de hoofdstad aan zijn kant kunnen krijgen. Deze afsplitsing van de SP heeft ook geen zetels binnen weten te halen.
In andere gemeenten heeft elke kandidaat het vertrouwen van minimaal één kiezer gekregen om zitting te nemen in de raad. Dat is bijvoorbeeld het geval in Heerenveen, Leiden en Meppel.