Moskou zet hypersonische raketten in tegen Oekraïne
Rusland schiet meerdere hypersonische raketten af op Oekraïne. Een nieuwe escalatie. Toch roept de lancering vooral vragen op.
Met hypersonische snelheid stort een Russische Kh-47M2-Kinzhalraket zich afgelopen weekend op een ondergrondse wapenopslagplaats in Delyatin, 480 kilometer ten zuidoosten van Kiev. Aldus de lezing van de Russen. Een rondvliegende Russische drone filmt de inslag.
De lancering betekent een escalatie in de oorlog om Oekraïne. De Russen claimen voor het eerst hypersonische raketten te hebben ingezet, nota bene in het grensgebied met de NAVO-landen Roemenië en Hongarije. Amerikaanse functionarissen bevestigen tegenover CNN de lancering, die de VS realtime hebben gevolgd. Ook zondag is een Kinzal afgevuurd.
De Kinzal is een peperduur, technisch hoogstandje. De hypersonische ballistische raket –bereik 2000 kilometer– vliegt met een snelheid van zo’n 12.300 km/u (Mach 10) op z’n doel af. De Kinzhalraket, die wordt gelanceerd vanaf een MiG-31-gevechtsvliegtuig, kan worden uitgerust met een kernkop van 500 kilo. De hypersonische raket is een van de zes Russische „superwapens” die president Poetin in 2018 introduceerde.
De supersnelle ballistische lucht-grondraket, mogelijk een doorontwikkeling van de Iskander-M, is in staat om op elk moment van z’n vlucht ontwijkende manoeuvres uit te voeren. Door de enorme snelheid en veranderlijke baan is de Kinzal nauwelijks te onderscheppen door luchtafweer.
Toch roept de lancering vooral vragen op. De Russische videobeelden blijken niet een inslag op een ondergronds munitiedepot in west-Oekraïne te tonen, maar een boerenschuur in het uiterste oosten. Het ontploffen van de opgeslagen munitie door de inslaande raket blijft dan ook uit.
Bovendien ontbreekt de noodzaak van de inzet van high-techraketten tegen een depot. Rusland beschikt met de Kalibr- en Iskander-M-raketten over goedkopere varianten om de klus te klaren. De vraag is verder waarom het Kremlin niet eerder de Kinzal heeft ingezet tegen echte strategische doelen als luchtafweer. De voorraad Kinzhals is immers niet onbeperkt.
Confrontatie
Niet uitgesloten is dat de Russen door hun kruisraketten beginnen heen te raken. Het Kremlin wil ongetwijfeld voldoende raketten achter de hand houden, mocht het conflict onverhoopt uitlopen op een confrontatie met de NAVO.
Het exacte wat, waar en waarom van de Kinzalinzet blijft gehuld in de rookgordijnen van de oorlog. Poetin lijkt vooral een waarschuwing af te willen geven. Aan Oekraïne, maar misschien nog meer aan de NAVO: „Pas op, wij zijn bereid alles in te zetten in deze oorlog.”