Buitenland

Joesjtsjenko in Wenen voor medisch onderzoek

De presidentskandidaat van de Oekraïense oppositie, Viktor Joesjtsjenko, heeft zich vrijdag bij een privé-kliniek in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen gemeld voor nader onderzoek naar de oorzaak van de raadselachtige aandoening die hem in september heeft getroffen.

Buitenlandredactie
11 December 2004 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 01:59

Joesjtsjenko werd vergezeld door zijn echtgenote, Kateryna Tsjoematsjenko, en enkele lijfwachten. Hij zei dat hij zich goed voelde en tot maandag in het Rudolfinerhaus zou blijven, tenzij het onderzoek eerder is afgerond.

Het gelaat van Joesjtsjenko is door de geheimzinnige ziekte aangetast. De arts die hem behandelt, Nikolai Korpan, zei eerder deze week dat Joesjtsjenko waarschijnlijk is vergiftigd, mogelijk met dioxine.

Als hij op 26 december tot president wordt gekozen, zal hij geen wraak nemen op zijn politieke tegenstanders, maar de misdaden waaraan het huidige regime zich schuldig heeft gemaakt zullen wel worden vervolgd, zei Joesjtsjenko vrijdag op een persconferentie in Kiev - zijn eerste nadat het parlement wijzigingen in de kieswet heeft doorgevoerd die een nieuwe, eerlijker verkiezingsronde mogelijk moeten maken.

De moord op de journalist Grigori Gongadze is een van de misdaden die niet ongestraft zullen blijven, zei Joesjtsjenko. President Leonid Koetsjma is beschuldigd van betrokkenheid bij deze moord, maar ontkent. „Ik heb een morele plicht tegenover Gia” zei Joesjtsjenko, die de bijnaam van de journalist gebruikte. „De schuldigen zullen worden vervolgd - niet alleen in dit, maar ook in andere belangrijke gevallen.”

Premier Viktor Janoekovitsj, wiens verkiezingsoverwinning door het hooggerechtshof ongeldig is verklaard wegens fraude, beschuldigt nu het kamp van Joesjtsjenko van oneerlijke praktijken. Op een persconferentie zei de mismoedig ogende Janoekovitsj dat Joesjtsjenko’s bondgenoten zijn aanhangers in West-Oekraïne hebben geïntimideerd en dat hij na een wijziging van de kiesraad geen enkele vertegenwoordiger meer in dat orgaan heeft. „De verkiezingsuitslag zal niet eerlijk zijn”, zei hij. Janoekovitsj trekt vooral stemmen in het oosten van Oekraïne, waar de meeste etnische Russen wonen.

De oostelijke mijnregio Donetsk, waar Janoekovitsj vandaan komt, heeft er vrijdag in toegestemd een referendum over autonomie dat voor begin januari was aangekondigd, te laten vervallen. Ook andere regio’s die Janoekovitsj steunen hebben beloofd af te zien van dergelijke plannen, die de eenheid van Oekraïne bedreigden.

In het centrum van Kiev hielden vrijdag nog enkele tientallen demonstranten de wacht bij het kantoor van Koetsjma. In het tentenkamp op het centrale plein en langs de hoofdweg waren meer mensen te zien, maar duizenden demonstranten zijn na meer dan twee weken van straatprotesten naar huis gegaan. „De revolutie is nog lang niet voorbij, maar sommigen moesten gewoon weer aan het werk”, zei Vjatsjeslav Godoenik, een kantoormedewerker uit Kiev. „In een paar minuten kunnen we weer op straat terug zijn.”

Joesjtsjenko’s campagneleider Oleksandr Zintsjenko zei dat het kamp van de oppositie zich nu gaat richten op de zuidelijke en oostelijke regio’s, waar Janoekovitsj de meeste stemmen heeft gekregen.

De Russische president Vladimir Poetin zei vrijdag dat Rusland er geen bezwaar tegen heeft als Oekraïne zou toetreden tot de Europese Unie. „Als Oekraïne bij de EU wil en daar welkom is, kunnen we alleen maar blij zijn”, zei Poetin na afloop van een onderhoud met de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero. Hij zei dat Rusland niet bezorgd is over de discussie of de uitbreiding van de EU ook Oekraïne moet omvatten.

De afgelopen weken heeft de Russische president juist fel geageerd tegen de bemoeienis van West-Europa met de crisis in Oekraïne, vanuit de kennelijke angst dat een verkiezingsoverwinning voor oppositieleider Joesjtsjenko het land uit de Russische invloedssfeer zou losmaken.

„Wij hebben een speciale relatie met Oekraïne, economieën die nauw met elkaar verbonden zijn en een grote mate van industriële samenwerking”, zei Poetin. „Dus het opnemen van dat deel van onze economie in de Europese structuur zou, hoop ik, ook een positief effect hebben op Rusland.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer