Buitenland

Politiegeweld tegen migranten in Melilla zorgt voor ophef in Spanje

Afrikaanse vluchtelingen en migranten bestormden vorige week massaal de Spaanse enclave Melilla in Noord-Afrika. Televisiebeelden van grensbewakers die ze met geweld probeerden tegen te houden zorgen voor verontwaardiging.

Lex Rietman
10 March 2022 21:01
Vorige week probeerden niet minder dan 5000 Afrikaanse migranten en vluchtelingen de Spaanse enclave Melilla te bereiken. Grensbewakers probeerden ze met geweld tegen te houden. beeld El Faro TV/AFP
Vorige week probeerden niet minder dan 5000 Afrikaanse migranten en vluchtelingen de Spaanse enclave Melilla te bereiken. Grensbewakers probeerden ze met geweld tegen te houden. beeld El Faro TV/AFP

De beelden van de Spaanse staatsomroep RTV zijn onthutsend. Een zwarte man met een witte broek en een rood jack klimt over het grenshek van Melilla. Zijn broek is gescheurd. Waarschijnlijk door de scheermesjes die gemonteerd zijn op een van de twee andere hekken die hij eerder heeft moeten beklimmen, aan de Marokkaanse kant van de grens. Behoedzaam daalt hij af. Een val kan hem zijn leven kosten, het hek is zes meter hoog.

Terwijl hij langzaam naar beneden klautert en stukje bij beetje Spaans grondgebied nadert, staan vijf agenten van de oproerpolitie hem op te wachten. Ogenschijnlijk rustig. Maar dat is niet zeker, want hun stemmen zijn niet hoorbaar. De beelden zijn met een telelens van veraf opgenomen. Sinds enige tijd worden de media aan de Spaanse zuidgrenzen door de politie op grote afstand gehouden, als het om migranten gaat.

Enkele seconden later blijkt waarom. Nog vóór de man in het rode jack voet zet op Europese bodem krijgt hij de eerste klappen met de wapenstok op zijn benen. Hij springt de laatste anderhalve meter naar beneden en steekt onmiddellijk zijn handen in de lucht. Het helpt niets: de vijf mannen in hun gepantserde uniform beginnen uit alle macht op hem in te slaan.

Video

Terwijl de ogen van de wereld op Oekraïne gericht waren, vond vorige week de massaalste bestorming plaats op het grenshek van Melilla, een van de twee Spaanse enclaves in Noord-Marokko. Het zijn de enige plekken waar Europa aan Afrika grenst. Deze grenzen worden zwaar bewaakt. Afrikaanse vluchtelingen en migranten bivakkeren vaak maandenlang in de Marokkaanse bossen rond de enclaves in afwachting van een geschikt moment om hier Europa binnen te komen.

Een van de manieren die de meeste kans op succes biedt, is om het met veel mensen tegelijk te proberen. Vorige week woensdag waren het er naar schatting 2500. Dat was het hoogste aantal ooit. Bijna 500 slaagden erin Melilla te bereiken. Donderdag en vrijdag waren er opnieuw massale pogingen om over de hekken te klimmen. Van de 5000 Afrikanen die het de voorbije week probeerden, bereikten 871 hun doel.

Volgens de Spaanse politie was dat „met veel geweld” gepaard gegaan. Die stelling werd echter niet met beeldmateriaal ondersteund. De Guardia Civil benadrukte dat sommige Afrikaanse migranten „stokken en haken” droegen. Die werden echter niet gebruikt om de politie aan te vallen maar om over de hekken te klimmen, zei Marta Llonch van de Spaanse ngo voor vluchtelingenhulp CEAR in Melilla.

Op een video van de ngo Solidarity Wheels van 3 maart is ook bruut politiegeweld te zien aan het grenshek van Melilla. Agenten zonder het verplichte identificatienummer slaan en schoppen Afrikanen die op de grond liggen. In veel gevallen zijn zij al gewond door de scheermessen op de hekken aan de Marokkaanse zijde van de grens of door een val van het hek.

Oekraïne

Reacties bleven niet uit. „Aan onze zuidgrens worden migranten met extreme wreedheid gestraft”, zei Virginia Álvarez van de Spaanse afdeling van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie eist een dringend onderzoek van de regering in Madrid „naar pushbacks die in strijd zijn met het internationale recht en naar het buitensporige geweld van de politie.” Ook de Spaanse ombudsman dringt aan op opheldering over het politieoptreden aan de grens van Melilla.

Minister Fernando Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken zwijgt vooralsnog over de compromitterende beelden. Zaterdag reisde hij naar Melilla om steun te betuigen aan de Guardia Civil. Hij veroordeelde het geweld dat de migranten zouden hebben gebruikt.

Op de sociale media lagen de vergelijkingen met de Europese behandeling van vluchtelingen uit Oekraïne voor de hand. „Het lijkt erop dat deze meneer uit het verkeerde land komt, voor de onjuiste oorlog vlucht en een weinig adequate huidskleur heeft”, zei een twitteraar over de man met de witte broek en het rode jack.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer