Kerk & religie
Het Oekraïens volkslied in de Grote Kerk in Zwolle

Organist Harm Hoeve geeft zaterdag 5 maart –13.00 uur– een marktconcert in de Grote Kerk te Zwolle. Tijdens dit concert speelt hij muziek die „enerzijds wil bemoedigen in deze tijd en anderzijds solidariteit met Oekraïne wil uitdrukken.

Redactie kerk
De Grote Kerk in Zwolle. beeld RD, Anton Dommerholt
De Grote Kerk in Zwolle. beeld RD, Anton Dommerholt

Op het programma staan onder andere het volkslied van Oekraïne en Europa, Hymn to Freedom en een fantasie over The Sound of Music. Dit laatste werk gaat over het waargebeurde verhaal van een familie die op vlucht gaat voor een dictatoriaal regime. Ook een bewerking over Psalm 54 van Boudewijn Zwart en twee werken van de grootmeester van de barok Johann Sebastian Bach worden ten gehore gebracht.” Overigens is het grote Schnitgerorgel momenteel door restauratie niet bespeelbaar.

Hulp vanuit Zoetermeer

In Zoetermeer is een inzamelingsactie gehouden voor Oekraïne, waarbij de focus lag op medische hulp, voedsel en slaapattributen. „Onvoorstelbaar wat er de afgelopen 48 uur allemaal verzameld en gedoneerd is t.b.v. medische hulpmiddelen”, berichtte Suzanne den Hertog, leerkracht in Zoetermeer, vrijdag. „Vandaag en zaterdag vertrekken de laatste hulpmiddelen richting de vrachtwagens.”

Kinderen in Nunspeet

In hotel De Hoeve in Nunspeet zijn meer dan veertig kinderen uit Oekraïne opgevangen. Dat liet Jantine den Uijl van psychologenpraktijk Den Uijl uit Nieuwerkerk aan den IJssel weten. Den Uijl was betrokken bij de evacuatie van de kinderen.

Lectuur

Met de verschillende transporten naar Polen gaat ook de nodige lectuur mee, meldde het deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten. Het betreft onder meer Russische kinderbijbels (H. van Dam) en de Christinnereis (A. C. H. van Vuuren).

Op tal van plaatsen in het land wordt actie gevoerd en worden (gebeds)-bijeenkomsten georganiseerd voor Oekraïne. In deze rubriek krijgen ze een plaats. Tips? Mail naar kerk@rd.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer