Muziek
Recensie: Bachs meesterwerk vanuit de Goudse Sint-Jan
Sietze de Vries
beeld RD
beeld RD

Gerben Budding is een goede ambassadeur van ‘zijn’ kerk, de Sint-Janskerk in Gouda: met grote regelmaat verschijnen er middels diverse media producties vanuit dit schitterende godshuis.

Op deze dubbel-cd presenteert Budding het ”Dritter Theil der Clavier-Übung” van Bach, waarbij hij de orgelwerken op het Moreauorgel vertolkt. Rond de kleine koraalbewerkingen horen we op de tweede cd een orde van dienst zoals die heden ten dage plaats zou kunnen vinden. Daaraan werken het Ars Musica Meisjeskoor en een klein vocaal ensemble mee. Enkele leden van het ensemble verlenen ook solistische bijdragen.

De liederen zijn gekozen uit het Liedboek uit 2013 en het Dienstboek uit 1998 en worden door Budding op zeer diverse wijze begeleid op het koor- en kistorgel. Hierdoor ontstaat een frisse aanpak, die de productie onderscheidt van de vele andere opnamen van Bachs meesterwerk. Budding is zoals altijd overtuigend: een grote beheersing in zowel muzikaal als technisch opzicht kenmerkt zijn spel.

De opname van het hoofdorgel van de Sint-Jan wordt door Budding als „sensationeel” gekenschetst. In het licht van de tot in het kleinste detail waarneembare fraaie articulaties en versieringen is dat zeker waar. Ik kan echter niet wennen aan het gevoel dat je bij wijze van spreken met je hoofd in de orgelkast luistert. De opname is dermate direct, dat de orgelklank vervreemdend werkt: in het schip van de kerk heb je als luisteraar een totaal andere ervaring. De versmelting van de orgelklank in de kerkruimte vind ik toch wel essentieel.

Orgelmis – Bach – Liedboek 2013; uitgave in eigen beheer (89226-2); 2-cd; € 19,95; bestellen: gerbenbudding.nl

Preludium pro Organo pleno Es-dur, BWV 552a (hoofdorgel)
"Allein Gott in der Höh' sei Ehr", BWV 676 (hoofdorgel)
"Christ, unser Herr, zum Jordan kam", BWV 685 (hoofdorgel)
Tafelgebed, Dienstboek Liturgische Gezangen nr. 87 en 88

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Gedraaid

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer