Westen legt Rusland zwaardere sancties op na inval in Oekraïne
Westerse landen leggen Rusland nieuwe, zwaardere sancties op na inval in Oekraïne.
De Europese Unie zal de toegang van Russische banken tot de Europese financiële markten bevriezen, zegt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Ook zal de EU op alle manieren voorkomen dat Rusland technologie krijgt om het land verder te moderniseren.
„Onze sancties voor de Russische inval in Oekraïne zullen zo zijn samengesteld dat Rusland financieel en economisch zwaar zal boeten”, aldus de Duitse. Het pakket sancties dat de EU voorbereidt, is bedoeld om „de Russische economie te verzwakken”, verklaart Von der Leyen, „en hun vermogen om de oorlog te financieren.”
De Russische president Vladimir Poetin is verantwoordelijk voor het terugbrengen van de oorlog in Europa, zegt ze. „Het doel van Rusland is niet alleen Donbas, niet alleen Oekraïne. Het doel is de stabiliteit in Europa en de op regels gebaseerde internationale orde.”
„Wat we zien is een ongeëvenaarde daad van agressie van het Russische leiderschap tegen een soeverein, onafhankelijk land. Opnieuw, in het centrum van Europa, sterven onschuldige vrouwen, mannen en kinderen of vrezen zij voor hun leven. In deze donkere tijd staat de Europese Unie achter Oekraïne en zijn volk”.
De regeringsleiders van de EU-landen zouden later donderdag in Brussel bijeenkomen voor een ingelaste top over de Russische inval. Dan bespreken premier Rutte en zijn collega’s de aanvullende strafmaatregelen. Woensdag ging al een reeks sancties in tegen regeringsleden, militaire bevelhebbers en Kremlin-spreekbuizen voor hun rol in de erkenning en bezetting van afvallige Oekraïense regio’s.
Met de „ongekende militaire agressie” van Rusland tegen Oekraïne schendt het land grof het internationaal recht en ondermijnt het de veiligheid en stabiliteit van Europa en de wereld, schrijven Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en raadsvoorzitter Charles Michel. Ze „betreuren het verlies van mensenlevens en het menselijk leed.”
De EU-kopstukken verzekeren Oekraïne dat de unie „krachtige politieke, financiële en humanitaire hulp zal blijven leveren”.
De EU-landen bevriezen eventueel in Europa gestald vermogen van 27 prominente Russen en ontzeggen hun de toegang tot de unie. Dat geldt voor onder anderen defensieminister Sjojgoe. Burgers en bedrijven in de EU mogen ook geen zaken meer met hem doen.
Hetzelfde lot treft onder anderen de chef-staf van president Poetin, de vicepremier, de commandant van de luchtmacht en van de Zwarte Zeevloot, en de baas van een bank die belangrijk is voor de Russische defensiebranche.
De Amerikaanse president Joe Biden kondigt „zware sancties” tegen Rusland aan vanwege de militaire inval in Oekraïne. In een korte verklaring die door het Witte Huis naar buiten is gebracht, veroordeelt Biden de „onrechtvaardige aanval” door het Russische leger. Hij heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski op de hoogte gebracht van de stappen die de Verenigde Staten nu gaan ondernemen.
Biden spreekt donderdag met leiders van de G7, de groep van zeven grote industrielanden. „De Verenigde Staten en onze bondgenoten en partners zullen Rusland zware sancties opleggen”, aldus de verklaring. „We zullen steun blijven verlenen aan Oekraïne en het Oekraïense volk.”
Oekraïne vraagt de internationale gemeenschap om hulp en nieuwe sancties tegen Rusland, zegt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, op Twitter. „De toekomst van Europa en de wereld staat op het spel”, aldus Kuleba. Hij roept op tot „verwoestende sancties” tegen Rusland en „volledige isolatie” van het land. Verder vraagt hij om wapens en financiële en humanitaire hulp voor Oekraïne.