CO2 van Shell in 2005 naar glastuinbouwers
Hoek Loos en VolkerWessels gaan vanaf midden volgend jaar CO2 die nu nog vrijkomt bij het raffinageproces van Shell in Pernis aan glastuinbouwers in Zuid-Holland leveren.
Dat hebben de bedrijven donderdag bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst in Honselersdijk. De bedrijven hebben hiervoor een gezamenlijke onderneming, OCAP, opgericht.
De zuivere CO2 wordt door de tuinbouwers gebruikt ter bevordering en versnelling van de groei van hun gewassen. Het gebruik ervan leidt tot een aanzienlijke besparing van het aardgasverbruik in de glastuinbouw en daarmee tot een forse besparing op de CO2-uitstoot.
De beide participanten in het project investeren gezamenlijk een bedrag van circa 100 miljoen euro. Een belangrijk deel daarvan is gereserveerd voor de aanleg van een fijnmazig gasdistributienetwerk in de verschillende tuinbouwgebieden. Dit distributienetwerk sluit aan op een bestaande transportleiding die vanaf de Botlek in de richting van Amsterdam loopt. Gezien het milieueffect van dit project (vermindering van de CO2-uitstoot en besparing op het aardgasverbruik), subsidieert de overheid het project.
Over het gebruik van de CO2 in de glastuinbouw wordt al vele jaren gepraat. In 1998 hield Shell een proef met de levering van CO2. De energiebedrijven Eneco en Westland Energie, die daarbij waren betrokken, haakten evenwel af. Ze vonden het plan niet rendabel genoeg.
Door inspanningen van onder meer het ministerie van Economische Zaken en de land- en tuinbouworganisatie LTO is de afgelopen jaren opnieuw gesproken over de kwestie. Het leidde ertoe dat het ministerie in het najaar van 2001 een zogenaamde tender publiceerde. Daarin werden marktpartijen ertoe opgeroepen in te schrijven op het realiseren van een ondergrondse CO2-buffer met uitzicht op transport en levering van die CO2 aan de glastuinbouw.