EconomieKwestie

Voorkom financiële problemen in tijden van hoge inflatie

Wij kwamen altijd best goed rond, maar nu merken we de inflatie in onze portemonnee. Omdat onduidelijk is hoe lang dit duurt, vinden we het een beetje eng. Hoe voorkomen we dat we geld tekort komen?

Karin Radstaak
17 February 2022 20:24
Inflatie voelen mensen in hun portemonnee. beeld ANP, Ton Borsboom
Inflatie voelen mensen in hun portemonnee. beeld ANP, Ton Borsboom

Het kan u inderdaad een heel onrustig gevoel geven als u aan het eind van de maand minder geld overhoudt dan eerder. Onze koopkrachtberekeningen lieten zien dat huishoudens gemiddeld 40 euro per maand minder kunnen besteden, met uitschieters boven de 100 euro. Mensen met een laag inkomen, een hoge huur, hoge energierekeningen of hoge zorgkosten, merken als geen ander de gevolgen van de prijsstijgingen.

Om problemen te voorkomen, is het belangrijk dat u overzicht krijgt zodat u ziet waar uw geld blijft. U zou kunnen beginnen met het maken van een maandbegroting.

Wat komt er binnen en waar geeft u het aan uit? Staan er posten op uw begroting waarop u kunt bezuinigen? Heeft u abonnementen die u kunt opzeggen omdat u er weinig gebruik van maakt? Nu wisselen van energieleverancier is weinig zinvol, maar kan uw energieverbruik misschien omlaag?

Wat u wel kunt doen, is kritisch kijken naar uw eigen verbruik. Betaalt u de gemeentelijke heffingen altijd in één keer? U kunt er ook voor kiezen om in tien termijnen te betalen. Dan spreidt u uw uitgaven.Kleine beetjes kunnen de pijn in de portemonnee niet altijd helemaal wegnemen, maar wel verzachten.

Een stap verder is het maken van een jaarbegroting. Economen verwachten dat de huidige inflatie voorlopig zal aanhouden, dus wat verder vooruitkijken is handig. In een jaarbegroting ziet u nog beter welke maanden beter uitpakken dan andere. De maanden waarin u kinderbijslag krijgt bijvoorbeeld. Of het vakantiegeld en de teruggave van de Belastingdienst. Met een jaarbegroting kunt u uw inkomsten en uitgaven overzichtelijk verdelen en zien waar u meer of minder onder de streep overhoudt.

Op basis daarvan kunt u actie ondernemen. Besparen op uw huishoudelijke uitgaven door bij andere winkels boodschappen te doen en uw boodschappen eens per week te doen. Eens kijken of uw telefoonabonnement(en) goedkoper kunnen of uw verzekeringen onder de loep nemen. Alle tips, maar ook begrotingsformulieren die u gratis kunt downloaden, vindt u op nibud.nl.

En vergeet u ook niet naar de inkomstenkant te kijken. Heeft u mogelijkheden om uw inkomen te verhogen? Promotie, salarisverhoging, een andere baan? Als uw inkomen juist lager wordt, is het goed om te kijken of u in aanmerking komt voor (verhoging van) toeslagen (berekenuwrecht.nl). Als u een jaar lang informatie wilt krijgen, kunt u zich op nibud.nl aanmelden voor e-mailcoaching. U krijgt dan elke maand in uw mailbox een bericht met adviezen waarmee u het hele jaar door grip op uw geld kunt houden.

Nog een laatste, zeer belangrijke tip: als u merkt dat u financiële zorgen heeft die u uit uw slaap houden, deel ze dan met iemand die u vertrouwt. Diegene kan u in ieder geval aanhoren en kijkt misschien graag met u mee. Daarmee vermindert u stress en ook dat helpt problemen te voorkomen!

De auteur is communicatieadviseur bij het Nibud

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer