BinnenlandCorona

„Versoepelingen komen voor risico van kwetsbaren”

Kwetsbare mensen voelen zich over het hoofd gezien bij de aangekondigde versoepelingen, stelt Ieder(in). Maar volgens de belangenvereniging voor mensen met een beperking of chronische ziekte is een lockdown niet per se nodig om die groep te beschermen.

Anne Vader
17 February 2022 12:54
„Je kunt de risico’s van het heropenen van de samenleving niet neerleggen bij mensen die zichzelf al beschermen.” beeld ANP, Lex van Lieshout
„Je kunt de risico’s van het heropenen van de samenleving niet neerleggen bij mensen die zichzelf al beschermen.” beeld ANP, Lex van Lieshout

„Wij gaan onze gang, op jullie risico.” Zo voelen de versoepelingen voor veel kwetsbaren in de samenleving, zegt persvoorlichter Renée Tuijnman van Ieder(in). Ze doelt op de naar schatting 2 miljoen mensen bij wie een coronabesmetting grote impact kan hebben. Longpatiënten, chronisch zieken en mensen bij wie de vaccins niet werken bijvoorbeeld.

Het gevoel van onveiligheid heeft grote gevolgen. Soms leven gezinsleden gescheiden om een kwetsbaar persoon niet te besmetten of houden ouders hun kinderen om die reden thuis van school. „Je kunt de risico’s van de heropenen niet neerleggen bij mensen die zichzelf sowieso al beschermen”, stelt Tuijnman. „De overheid moet voor deze groep haar verantwoordelijkheid nemen.”

Van lockdowns krijgen ook kwetsbare mensen het benauwd, benadrukt ze. „Iedereen wil z’n leven terug, niet alleen de mensen die zichzelf gezond en onkwetsbaar achten. Ook degenen die weten dat ze dat níét zijn.” Toch lijken hun zorgen er volgens Ieder(in) niet zo toe te doen. „Bescherm jezelf maar, krijgt deze groep te horen. Mensen voelen zich zo langs een andere meetlat gelegd.”

Uit eten

Jezelf beschermen kan tot op zekere hoogte, erkent ze. Maar het blijft onveilig als anderen op drukke plekken geen afstand houden en geen mondkapje dragen. „Zijn die 1,5 meter en dat mondmasker dan zo veel gevraagd?” vraagt Tuijnman zich af. „Door die basismaatregelen zouden de kwetsbare medemensen ook kunnen meedoen.”

17981777.JPG
Kwetsbare mensen voelen zich over het hoofd gezien bij de aangekondigde versoepelingen, bijvoorbeeld het vervallen van de mondkapjesplicht. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Horecagelegenheden en winkels dichtgooien hoeft daarvoor niet per se. „Ook mensen met een beperking of chronische aandoening hebben behoefte om uit eten te gaan. Als we regelen dat iedereen veilig kan zitten, kan ook deze kwetsbare groep profiteren van de versoepelingen.” Ieder(in) pleit verder voor goede ventilatie in publieke binnenruimten, gratis FFP2-maskers voor mensen met een kwetsbare gezondheid en grootschalig inzetten op testen.

De christelijke ouderenbond KBO-PCOB benadrukt dat senioren zich niet per se kwetsbaar voelen. „Kwetsbaren zijn er net zo goed onder jongeren en veertigers”, stelt woordvoerder Sven Stijnman. Volgens hem bestaat er zeker een groep die zich zorgen maakt, maar snakken veel senioren juist naar een restaurant- of museumbezoek.

Verenigingsleven

Hij wijst op de eenzaamheid waar veel ouderen afgelopen jaren mee kampten. „De meesten zijn blij eindelijk weer op pad te kunnen. Wij horen ook veel positieve geluiden dat het verenigingsleven eindelijk weer opgestart wordt.”

Vakbond CNV vroeg dinsdag speciale aandacht voor kwetsbare werkenden. De vakbond vindt dat mensen die om gezondheidsredenen niet naar kantoor willen komen, het recht op volledig thuiswerken moeten behouden. „We gaan ervan uit dat werkgevers zich hierin meewerkend opstellen”, stelt CNV.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer