Frankrijk en Europese partners stoppen missie in Mali
Frankrijk stopt samen met Europese partners de militaire missie in het West-Afrikaanse Mali. Franse militairen vormen de kern van de missie die vooral gericht is tegen jihadisten in de Sahara. Er zijn ongeveer 2500 Franse militairen in Mali. Ze vormen onderdeel van de Franse antiterreurmissie in de regio die in totaal 4300 militairen telt.
Het militaire ingrijpen begon in 2013. Frankrijk en andere Europese landen inclusief Nederland zien de operatie nu niet meer zitten na een militaire staatsgreep in het land. De militaire leiders werken de missie tegen en willen huurlingen inschakelen. Canada haalt er ook zijn militairen weg
Er wordt volgens een gezamenlijke verklaring overwogen verder te werken aan de strijd tegen de extremisten in de regio vanuit onder meer Niger. De ‘verhuizing’ van de missie zou in juni voltooid moeten zijn. De Franse president Emmanuel Macron zei dat Niger bereid is als thuisbasis te dienen. Hij beklemtoonde dat de missie niet is mislukt en elders wordt voortgezet. Het probleem is volgens Macron dat de nieuwe machthebbers persoonlijke economische belangen dienen en de strijd tegen terroristen niet als prioriteit zien. De coupplegers hebben voor hun privédoeleinden een huurlingenbedrijf in de arm genomen. Het gaat om de roemruchte Russische onderneming Wagner Groep.
Nederland heeft momenteel in Mali onder anderen zes militairen die actief zijn voor een Europese trainingsmissie en één voor de antiterreurmissie die nu wordt beëindigd. Ons land leverde eerder jarenlang een aanzienlijke bijdrage aan een VN-macht die het land moest stabiliseren, onder meer met de stationering van militairen in het noordoosten van het land.
De Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht zei donderdag dat het zonder de Franse militairen wel heel erg moeilijk wordt missies in Mali veilig voort te zetten. De Duitse deelname aan de VN-missie in het land kan alleen doorgaan als de militairen goed beschermd blijven. „Tot dusver is die bescherming geboden door de Fransen. Als die verdwijnt, moeten we heel erg snel naar een andere oplossing zoeken”, aldus Lambrecht.