Binnenland

Vakbond richt stichting op om inkomensschade zorgpersoneel

CNV Zorg & Welzijn richt een stichting op om compensatie voor zorgpersoneel die inkomensschade hebben geleden door Covid-19 af te dwingen, meldt de vakbond woensdag. Gedupeerden, ook niet-leden van de bond, worden opgeroepen zich te melden via covidzorgpersoneel.nl.

ANP
16 February 2022 12:18

Volgens de vakbond hebben tienduizenden zorgmedewerkers tijdens hun werk corona opgelopen, en een deel is daardoor langere tijd uitgeschakeld waardoor zij in hun loon gekort worden. „Dat gaat al gauw om honderden euro’s per maand en kan oplopen tot ruim 10.000 euro per jaar. Is een medewerker langer dan twee jaar ziek, dan lopen de bedragen nog meer op”, aldus CNV Zorg & Welzijn.

De bond geeft aan het probleem twee jaar geleden al te hebben aangekaart, maar er zou nog steeds geen begin zijn van een oplossing. „Ondertussen zijn er zorgmedewerkers die hierdoor in de problemen komen omdat zij hun vaste lasten niet meer kunnen opbrengen.” CNV gaat daarom een inventarisatie maken. „We treffen nu voorbereidingen om de schadeloosstelling te gaan afdwingen. We richten hiervoor een stichting op en gedupeerden kunnen zich melden.”

Het ministerie van VWS heeft volgens CNV een verantwoordelijkheid in de kwestie. „Aan het begin van de coronapandemie was er nog veel onduidelijk over het virus, waren er nog geen vaccinaties en waren er tekorten aan beschermingsmiddelen”, geeft de bond aan. Thuiszorgmedewerkers, mensen die werken in bijvoorbeeld de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en GGZ mochten niet of nauwelijks beschermingsmiddelen gebruiken, omdat werd gezegd dat die in het ziekenhuis nodig waren, aldus de vakbond. „Niet werken was geen optie: zorgmedewerkers waren verplicht om door te werken.”

Bestuurder van CNV Zorg & Welzijn Joost Veldt zegt dat cijfers uitwijzen dat in vergelijking met andere sectoren er „heel veel” meer besmettingen in de zorg zijn. „We kunnen niet accepteren dat deze mensen door hun aanhoudende zorg voor anderen nu gekort worden”, aldus Veldt. „We moeten deze mensen hiervoor compenseren en die verantwoordelijkheid ligt bij VWS.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer