Opiniecommentaar

Ondanks zorgen over inflatiespook toch reden tot dankbaarheid

Bijna iedereen voelt het in zijn portemonnee: het leven is aanzienlijk duurder geworden. Een blik op de maandelijkse energierekening of op het bonnetje van de supermarkt spreekt boekdelen.

Hoofdredactie
11 February 2022 12:46
beeld RD
beeld RD

In de afgelopen maanden zijn de prijsstijgingen in Nederland opgelopen tot het hoogste niveau in bijna veertig jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte donderdag bekend dat de inflatie in januari in ons land 6,4 procent bedroeg. Deze toename was de grootste sinds juni 1982.

Als belangrijke oorzaak wijst het CBS vooral op de stijging van de energieprijzen. In een jaar tijd zijn de kosten voor elektriciteit, gas en stadsverwarming bijna verdubbeld. Ook voor verschillende voedingsmiddelen, zoals brood, kaas en kwark, moet aanzienlijk meer worden betaald.


De sterke prijsstijgingen zijn zorgelijk. Omdat veel lonen en ook de uitkeringen hierbij achterblijven, heeft een groot aantal huishoudens minder te besteden. Dat is extra vervelend voor mensen die al erg krap bij kas zitten, zoals met name de minima. Er was de afgelopen jaren al sprake van een toenemende kloof tussen arm en rijk, maar door de hoge inflatie neemt deze nog verder toe.

Daarom is het zeker in deze tijd van groot belang dat er meer oog voor mensen met een gering inkomen is. Niet alleen bij overheden, maar veel breder. Vanuit de optiek van christelijke naastenliefde is het een verantwoordelijkheid van een christen om op te letten of er in zijn of haar omgeving mensen zijn met een smalle beurs die geholpen moeten worden. Van diaconieën vraagt dat eveneens grote alertheid.

Eigenlijk heeft de economie zich de afgelopen jaren opvallend ontwikkeld. Toen bijna twee jaar geleden de coronacrisis in Nederland uitbrak, werden er grote problemen verwacht. Menig doemscenario passeerde de revue. De praktijk is echter heel anders. Mede door de enorme steunprogramma’s van de overheden in de Europese Unie ging het de goede kant op en draait de economie goed. Ondanks alle zorgen rond corona moet dat tot grote dankbaarheid stemmen.

Maar voorzichtigheid is geboden. Afgelopen zondag waarschuwde president Knot van De Nederlandsche Bank dat de hoge inflatie zeker tot de eerste helft van volgend jaar zal aanhouden. Ook in de andere Europese landen is dit een probleem. Mede daarom is een bezinning op het economisch beleid in de Europese Unie dringend nodig.


Het is daarom ook terecht dat de Europese Centrale Bank nadenkt over stappen om het inflatiespook in de EU aan te pakken. Daarbij wordt gesproken over het afbouwen van de Europese miljardensteun aan de lidstaten.

Ook wordt voorzichtig gekeken naar beperkte stijgingen van de historisch laag staande rente. Een hogere rente leidt tot een daling van de vraag, waardoor de prijzen minder stijgen. Dergelijke maatregelen zijn gewenst om de economie weer beter in balans te krijgen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer