Politiek

Coalitie dubt nog over financiële tegenvallers

Den Haag. De coalitiepartijen zijn er nog niet over uit hoe ze een aantal financiële tegenvallers gaan oplossen.

Redactie politiek
11 February 2022 15:42
VVD-Kamerlid Heinen. beeld ANP, Bart Maat
VVD-Kamerlid Heinen. beeld ANP, Bart Maat

De Tweede Kamer debatteerde donderdagavond over de financiële voorstellen van de coalitie voor de aankomende kabinetsperiode. In het regeerakkoord kondigden de coalitiepartijen aan veel geld uit te gaan geven. De eerste financiële tegenvallers doen zich echter al voor.

SGP-Kamerlid Stoffer wees VVD-Kamerlid Heinen op de spaartakskwestie. De Hoge Raad bepaalde dat de overheid tienduizenden spaarders moet compenseren omdat ze te veel belasting betaald hebben. „Waar gaat de compensatie van betaald worden? Gaat de overheid minder uitgeven of gaan de belastingen omhoog?”, wilde Stoffer weten.

Heinen wilde geen hom of kuit geven. De VVD’er benadrukte dat het nog te vroeg is om het daarover te hebben, mede omdat er nog geen duidelijkheid is over het prijskaartje van het probleem. „In het voorjaar zetten we alle mee- en tegenvallers op een rij; dat is het moment voor een besluit over welke ingrepen er nodig zijn”, aldus Heinen.

AOW

Het belooft een interessante voorjaarsnota te worden, zei VVD-Kamerlid Heinen. Naast het spaartaksvonnis willen de coalitiepartijen ook maatregelen nemen om de koopkracht van ouderen te verbeteren. Alle oppositiepartijen willen dat de AOW-uitkeringen net zoveel omhoog gaan als het minimumloon. De coalitie wil zo ver niet gaan, maar zoekt naar een andere oplossing. De koopkracht staat met name onder druk door de oplopende inflatie.

CU-Kamerlid Grinwis voorziet „een forse discussie.” Het lijkt hem „niet logisch dat je zo’n enorme opgave op het gebied van koopkracht en inflatie zomaar wegschrijft in de oplopende staatsschuld.”

De financiële tegenvallers komen bovenop de miljardenuitgaven die het kabinet in het regeerakkoord aankondigde. Verschillende Kamerleden zochten de confrontatie met de VVD over de oplopende overheidsschuld. PvdA-Kamerlid Nijboer refereerde aan eerdere kabinetten-Rutte toen er nog stevig bezuinigd moest worden. „Nu slaat de pendule totaal naar de andere kant door”, aldus de PvdA’er.

VVD-Kamerlid Heinen is niet bezorgd dat de staatsschuld op termijn onhoudbaar wordt. Hij denkt, in tegenstelling tot het CPB, dat de uitgaven uit bijvoorbeeld het klimaatfonds wel degelijk eenmalig zijn en na 2030 niet meer nodig zijn. Heinen: „Na jaren van crisis hebben we nu de kans om fors te investeren.”

Minister Kaag (Financiën) reageert volgende week op de inbreng van de Tweede Kamer. De SGP verzocht de bewindsvrouw om op een later moment schriftelijk te reageren op het voorstel van de partij over kindregelingen. De SGP stelde eerder deze week voor om de kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebondenbudget te vervangen door één regeling: de kinderbijdrage.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer