Italiaans stel eist voor hun kind ‘niet-gevaccineerde’ bloedtransfusie
Een Italiaans stel weigert een bloedtransfusie als het bloed afkomstig is van gevaccineerde donoren; overal in het land is er wel medisch personeel dat nepvaccinaties toedient. Het zijn tekenen van een toenemende tweedeling in Italië.
Een echtpaar uit Sassuolo, bij Bologna, weigert een bloedtransfusie voor hun bijna driejarig kind met hartproblemen. Ze willen dat er alleen bloed wordt gebruikt van niet-gevaccineerde donoren (tegen Covid). Dit maakte Gazzetta di Modena, een lokale krant, maandag bekend.
Het ziekenhuis wil niet ingaan op de eis van de ouders, omdat bloeddonatie volgens strikte en wettelijke procedures moet verlopen. Volgens de artsen is er geen tijd te verliezen en moet het kind een dringende operatie ondergaan, waarbij bloedtransfusie noodzakelijk is. Sympathisanten van de ouders riepen via onder andere Telegram met succes ongevaccineerde mensen op om bloed te doneren. Maar het ziekenhuis en de donorbank accepteren deze alternatieve route niet.
De voogdijrechter gaf dinsdag het ziekenhuis gelijk omdat „het door het ziekenhuis geleverde bloed, ongeacht de herkomst ervan, een absolute garantie is van zuiverheid, waardoor het bezwaar van de ouders niet-ontvankelijk is”, zo citeert persbureau ANSA uit het vonnis. Het is twijfelachtig of de uitspraak afdoende is. De ouders, die niet in de publiciteit treden, schijnen op religieuze gronden van zo’n transfusie te willen afzien. Hun bezwaar zou zijn gebaseerd op het vermeende feit dat voor de ontwikkeling van het vaccin gebruik is gemaakt van geaborteerd weefsel. De rechtbank beslist nog of hun ouderlijk gezag kan worden ingeperkt.
Wonden
Religieus gemotiveerd of niet, in Italië komen tegenstanders van vaccinatie meer en meer in conflict met het gevaccineerde deel van de bevolking. Ook al is het percentage ingeënte mensen in Italië hoger dan het Europese gemiddelde, dit land is eveneens gepolariseerd.
Het is onwaarschijnlijk dat de situatie vanaf vrijdag verandert. Dan vervalt de plicht om een mondkapje in het openbaar te dragen. Eind maart wordt de noodtoestand, die in Italië twee jaar heeft bestaan, opgeheven. Het is een teken dat de pandemie op zijn einde loopt. Maar daarmee zijn de wonden in de samenleving niet verdwenen. In Italië blijft 2G de norm. Voor sommige beroepen, zoals in de gezondheidszorg, is vaccinatie verplicht.
Dit heeft geleid tot allerlei ‘creatieve’ oplossingen om toch maar aan zo’n 2G-vaccinatiebewijs te komen. Zo meldde december vorig jaar een man uit Biella (Noord-Italië) zich met een kunstarm bij de vaccinatielocatie. Zijn bedoeling was dat de verpleegkundige in het silicone van zijn ‘opzetstuk’ zou prikken, dat hij voor dat doel had geprepareerd. De verpleegkundige had het bedrog echter in de gaten en waarschuwde de politie.
Parallelle samenleving
De politie moest een paar weken later opnieuw in actie komen. In Palermo zorgde een aantal verpleegkundigen die werkzaam waren bij een vaccinatiecentrum ervoor dat tegenstanders van vaccinatie nep werden geprikt. Dat gebeurde op bestelling en tegen een vergoeding van 400 euro. De verpleegkundigen leegden de inhoud van de spuit in een gaasje en staken daarna de naald in de arm zonder iets in te spuiten. Omdat de vaccinatie zou zijn uitgevoerd, kregen de ‘patiënten’ toch hun vaccinatiebewijs. In Ascoli Piceno (Midden-Italië) hielp een huisarts in zijn praktijk 73 mensen op een soortgelijke manier aan een vaccinatiebewijs. De man werd in januari gearresteerd. Er werden bij hem thuis honderden ongebruikte ampullen gevonden.
Een ander gevolg van de tweedeling is dat er een soort parallelle samenleving aan het ontstaan is, zoals dagblad Il Messaggero schrijft. Op sociale media zijn tientallen groepen actief waarbij de groepsleden elkaar adviseren welke middenstanders en vrije beroepers lak hebben aan de verplichting van de vaccinatiepas. Zo schrijft een pizzabakker in Napels in een van die chats dat je „bij ons alleen maar heel veel honger nodig hebt, zeker geen vaccinatiepas.”