ViaJacobi wint 150.000 euro
Het bestuur van Fonds Kerk en Wereld, uitgaande van de Protestantse Kerk in Nederland, heeft afgelopen week drie winnende projecten gekozen die een subsidie ontvangen. De Utrechtse community ViaJacobi is een van de winnaars en ontvangt drie jaar lang jaarlijks 50.000 euro.
De projecten KOMunity en Dialogue Matters zullen de subsidie eveneens ontvangen. Kerk en Wereld wil hiermee initiatieven stimuleren die zich inzetten voor het samenbrengen van mensen. De Utrechtse Jacobikerk, die zich rekent tot de Gereformeerde Bond, startte drie jaar geleden met ViaJacobi. Projectcoördinator van ViaJacobi Marlies Kunst (32): „Vanuit het geloof dat we delen, willen we ons kerkgebouw openstellen voor de stad. Samen gaan we op zoek naar zingeving en bezinning rondom actuele thema’s en levensvragen. We organiseren activiteiten dicht bij het hart van de kerk, zoals liturgische bijeenkomsten op zondagavond die we ViaVespers noemen. Daarnaast organiseren we activiteiten wat meer naar de rand van de kerk. Denk daarbij aan avonden over filosofen en het faciliteren van werkplekken in de kerk. Zo proberen we Utrechters te bereiken met allerlei achtergronden.”
ViaJacobi krijgt 150.000 euro. Hoe gaan jullie dit gebruiken?
„In de afgelopen jaren hebben we mooie samenwerkingen opgebouwd met partners in de stad, zowel kerkelijke initiatieven als seculiere partijen. Deze samenwerkingen willen we graag uitbreiden. Daarnaast openden we in het najaar een expositie in de Jacobikerk en met deze subsidie zijn er mogelijkheden voor nieuwe tentoonstellingen en activiteiten daaromheen. Ook dromen we van een grand café als gastvrije plek in de Utrechtse binnenstad. Voor de uitwerking van deze toekomstdromen hebben we meer menskracht nodig en dat kunnen we met dit geld realiseren.”
Omdat ViaJacobi mensen met allerlei achtergronden samen wil brengen in het kerkgebouw, is dit een winnend project. Vanwaar de focus op deze doelgroep?
„Ons doel is het verbinden en samenbrengen van mensen die vertrouwd zijn met de kerk en mensen die minder met de kerk hebben. Wat hen samenbindt, is de zoektocht naar een betekenisvol leven. Dit doen we door elk halfjaar een thema centraal te stellen, zoals geluk, macht of vrijheid. In de afgelopen jaren heeft deze insteek geleid tot goede gesprekken en mooie ontmoetingen.”
Waarom is deze gedachtewisseling met buitenkerkelijken ook voor christenen belangrijk?
„We vinden het belangrijk om gelijkwaardig in gesprek te gaan over thema’s die leven in de samenleving. Voor gelovigen is dit waardevol, omdat je zo wordt uitgedaagd om na te denken over de kern van wat je gelooft. Met onze activiteiten faciliteren we dit gesprek.”
Hoe verhoudt jullie aanpak zich tot de Bijbelse opdracht om het Evangelie te verspreiden?
„Bij hoogopgeleide Utrechters leven veel vooroordelen over de kerk. Door de deuren van de kerk open te zetten en een gastvrije plaats te bieden, proberen we wat van die voordelen weg te nemen. Met deze houding ontstaat er soms ruimte om iets van het Evangelie te delen. We kiezen voor een gelijkwaardig gesprek, want we vertrouwen erop dat het Evangelie vervolgens haar uitwerking zal hebben.”
Komen mensen die naar jullie activiteiten komen ook naar de kerkdienst?
„Of de mensen vervolgens naar de diensten komen, is moeilijk te meten, zeker in coronatijd. We merken echter wel dat er tijdens gesprekken soms nieuwsgierigheid ontstaat naar wat er op zondag in de kerk gebeurt. Dan zijn bezoekers verrast dat er op zondag veel jonge mensen in de kerk zitten. De drempel voor het bezoeken van een kerkdienst is echter hoog. Met de ViaVespers proberen we een laagdrempelige manier te vinden om hen kennis te laten maken met het christelijke geloof.”