Boosterprik en QR-code hinderen uitstapjes scholen
Ook dit jaar hebben scholen moeite buitenlandse reisjes te organiseren. Vaccinatieverplichtingen gooien roet in het eten. Binnenslands is de QR-code eveneens een obstakel.
Leerlingen onder de 18 jaar kunnen in Nederland nog geen boosterprik krijgen en als het aan de Gezondheidsraad ligt, blijft dat zo: vrijdag adviseerde de raad het kabinet de boostervaccinatie alleen aan te bieden aan jongeren met een ernstige afweerstoornis of degenen die een booster willen om kwetsbare familieleden te beschermen.
In landen als Frankrijk, Italië en Duitsland is een boosterprik echter vereist om toegelaten te worden tot horeca, musea of andere toeristische trekpleisters. Reiskoepel ANVR wil dat minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zich in Europees verband inzet voor gelijke regels in alle lidstaten. Binnenslands kan de beperkte geldigheid van een coronatoegangsbewijs voor problemen zorgen.
Leerlingen van het Calvijn College in Zeeland gaan tot de zomervakantie niet op reis naar het buitenland. In eigen land onderneemt de scholengemeenschap geen activiteiten waarbij de QR-code verplicht is. Afgelopen september konden er in eigen land nog wel wat uitstapjes georganiseerd worden.
Ook Wartburg en Driestar in Zuid-Holland organiseren voorlopig niets in het buitenland. In Nederland gaan de klassen niet naar plaatsen waar een QR-code nodig is: de scholengroep wil volgens een woordvoerster geen onderscheid maken tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde, geteste en niet-geteste leerlingen en personeelsleden.
Het Van Lodenstein College in Amersfoort, Barneveld, Hoevelaken en Kesteren heeft voor het huidige schooljaar ook nog geen buitenlandse excursies gepland staan. Volgens een woordvoerder gaat dat waarschijnlijk ook niet gebeuren. „We hopen dat het volgend schooljaar weer kan. We zoeken naar alternatieven in eigen land, bijvoorbeeld een kort verblijf op een bungalowpark.”
Bij het organiseren van binnenlandse excursies stelt de schoolleiding zich terughoudend op. „Alleen als het een duidelijk onderwijskundig doel heeft, kijken we naar wat mogelijk is. Dat kan betekenen dat in geval van 3G leerlingen getest moeten worden voor een coronatoegangsbewijs. Als het even kan, zoeken we naar uitjes in de buitenlucht. Onze locaties zijn daar het vorige en huidige schooljaar bewust creatief mee bezig geweest, bijvoorbeeld door te investeren in mountainbikes.”
De Jacobus Fruytierscholengemeenschap in Apeldoorn, Rijssen en Uddel organiseert dit cursusjaar eveneens geen uitwisselingen en buitenlandexcursies. „Er zijn zoveel besmettingen dat we proberen de contacten digitaal te laten verlopen. Daar zijn mooie voorbeelden van”, zegt een woordvoerder. Binnenslands zoekt de school alternatieven voor activiteiten waarbij een QR-code vereist is.