Zoektocht naar Moluks woonoord in Friese bossen
Samenwerkingsverband Moluks Erfgoed gaat samen met het Moluks Historisch Museum in Friesland op zoek naar de resten van het enige islamitische Molukse woonoord Wyldemerck. In het woonoord verbleven honderden Molukkers tussen 1954 en 1969 in barakken. Na het vertrek van de laatste bewoners zijn veel barakken gesloopt of op andere plaatsen hergebruikt.
Wyldemerck ligt in de bossen van de gemeente De Friese Meren en maakt deel uit van het natuurgebied Sudwest-Fryslân van Staatsbosbeheer. De natuurbeheerder wilde al jaren meer met de geschiedenis van dit stuk bos doen en zocht contact met Moluks Erfgoed. Als het archeologisch onderzoek over een jaar klaar is, gaat Staatsbosbeheer een nieuw beheersplan maken voor het gebied.
Wyldemerck is in 1942 gebouwd als werkkamp van de Nederlandse Arbeidsdienst. De arbeidsdienst verzorgde in de Tweede Wereldoorlog de dienstplicht voor mannen en vrouwen om hen op te voeden in het nationaal-socialistische gedachtegoed. Na de oorlog bleven de barakken leeg, totdat er Molukkers werden gehuisvest. Wyldemerck was in die tijd het enige geheel islamitische dorp van Nederland.
Moluks Erfgoed en het Moluks Historisch Museum zoeken oud-bewoners, hun kinderen en kleinkinderen om verhalen te verzamelen. Daarna wordt in Wyldemerck gezocht naar achtergebleven sporen. Het enige gebouw dat nog compleet in het natuurgebied staat is een elektriciteitshuisje.