Buitenland

Nederland meldt marteling in EU–tekst Turkije

EU–voorzitter Nederland heeft voor het eerst het onderwerp marteling gemeld in een ontwerptekst voor het beginnen van onderhandelingen over Europees lidmaatschap met Turkije. Het tekstontwerp ligt mogelijk erg gevoelig in Ankara, dat juist vindt dat het al genoeg heeft gedaan aan verbetering van de mensenrechten en wil dat de EU daar niet voortdurend op hamert.

ANP
7 December 2004 13:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:58

Nederland meldt in het ontwerp dat de Europese Commissie als dagelijks bestuur van de EU na het starten van eventuele onderhandelingen over lidmaatschap een beleid van „nul tolerantie" moet hanteren ten aanzien van „marteling en slechte behandeling" van gevangenen. Dat blijkt uit tekstontwerpen die dinsdag aan alle huidige EU–lidstaten zijn verspreid. De EU–regeringsleiders moeten volgende week vrijdag beslissen of zij besprekingen willen beginnen met Turkije over Europees lidmaatschap of niet.

De nieuwe ontwerpteksten vermelden overigens niet langer het voorstel dat minstens negen lidstaten de onderhandelingen met Turkije kunnen schorsen of stoppen als Ankara niet in de pas loopt met de mensenrechten. Daarvoor in de plaats is nu de passage opgenomen dat „de lidstaten" kunnen besluiten de besprekingen op te schorten. Het is nog onduidelijk of dit tekstvoorstel een verscherping of een verzwakking van de positie ten opzichte van Turkije inhoudt.

Nederland houdt het besluit of er daadwerkelijk gesprekken met Turkije moeten beginnen nog steeds open. Vorige week stelde het Nederlandse voorzitterschap al voor dat Turkije aan de voorwaarde moet voldoen dat het Cyprus volledig erkent en dat er een permanente stop komt op de komst van nieuwe Turkse arbeidskrachten naar de huidige 25 lidstaten.

De Turkse premier Erdogan reageerde afgelopen weekeinde nog gepikeerd op die nieuwe EU–eisen. Eerder stelde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Gül al dat zijn land Cyprus alleen kan erkennen als er een goede vredesregeling komt na een akkoord met de Verenigde Naties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer