Roodkapje vervangt in Italië kerstverhaal
De toevloed aan islamitische leerlingen op Italiaanse scholen is voor nogal wat onderwijsinstellingen aanleiding om het Kerstfeest te schrappen. Maar zelfs moslims zijn het daar niet mee eens.
Geen kerstviering en geen kerststal de komende kerstdagen. Dat heeft het lerarencorps op een school in Treviso besloten. Daarvoor in de plaats zal met Kerst het sprookje van roodkapje worden voorgelezen. Volgens de leraren irriteert het Kerstfeest de „religieuze gevoeligheid” van kinderen van immigranten die niet christelijk zijn.
Andere scholen in het nabijgelegen Vicenza hebben iets dergelijks besloten. Een school in het dorp Rebbio bij Como heeft het woord ”Jezus” dat in kerstliederen voorkomt, laten vervangen door het woord ”deugd”. Op de school zitten een paar moslimleerlingen. Die zouden op hun ziel worden getrapt.
Vooralsnog zijn het niet moslims, maar christenen die op hun ziel getrapt zijn. „Zijn we helemaal gek geworden”, reageerde Lega Nord-minister Roberto Calderoli. „Willen we onze cultuur in naam van Allah afschaffen?” Zijn partijgenoot Nicola Molteni sprak van „omgekeerd racisme.”
Ook moslims vinden het optreden van nogal wat scholen in Noord-Italië, met name in de gewesten Lombardije en Veneto, te ver gaan. „Het is mooi om rekening te houden met gevoeligheden en ik dank iedereen die daaraan gedacht heeft. Maar tradities die 2000 jaar bestaan, moeten in stand worden gehouden en gerespecteerd”, zei de imam van de moskee aan de Viale Jenner in Milaan, een van de meest fundamentalistische islamitische gebedshuizen van Italië. „De betrokken leraren hebben te veel ijver aan de dag gelegd.”
In hun toewijding om politiek correct te zijn, gaan de leerkrachten kennelijk voorbij aan het feit dat Jezus, weliswaar uitsluitend als profeet, door moslims wordt geëerd. „Ik denk niet dat het in herinnering brengen van de geboorte van Jezus moslims beledigt”, reageerde kardinaal Achille Silvestrini bedaard.
Het integratiedebat is in Italië een recent gegeven omdat immigratie tot een paar jaar geleden nauwelijks een zichtbaar verschijnsel was. Pas de laatste jaren vallen niet-Italiaanse kinderen op lagere en middelbare scholen op, omdat hun aantal flink is toegenomen.