Buitenland

Inlichtingenapparaat VS gaat op de schop

Politieke leiders in Washington bereikten de afgelopen dagen een akkoord over de hervorming van het Amerikaanse inlichtingenapparaat.

Van onze correspondent
7 December 2004 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:58

Dat betekent dat een desbetreffend wetsontwerp nog deze week goedgekeurd kan worden door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat en vervolgens door president Bush ondertekend kan worden.

Het wetsontwerp had eigenlijk allang aangenomen kunnen worden, want er bestaat brede politieke steun voor de hervorming. Een groep conservatieve Republikeinen bleef zich echter verzetten, voornamelijk omdat het ministerie van Defensie een deel van zijn bevoegdheden zou verliezen. Voorzitter Dennis Hastert wilde een zo breed mogelijke steun voor het wetsvoorstel, dat ook gesteund wordt door president Bush.

Daarom stelde hij de stemming uit, waarop er onder leiding van vice-president Dick Cheney onderhandelingen begonnen met de belangrijkste opponenten, de Republikeinse afgevaardigden Duncan Hunter en James Sensenbrenner. De laatste was maandag nog steeds niet tevreden met het bereikte compromis, maar Hunter zal voor het wetsontwerp stemmen.

De hervorming van het inlichtingenapparaat volgt in grote lijnen de aanbevelingen van de onafhankelijke septembercommissie. Dat betekent dat er een onafhankelijke nationale inlichtingendirecteur komt die de belangrijkste adviseur wordt van de president. Daarnaast komt er een nationaal antiterreurcentrum dat de activiteiten van de verschillende diensten coördineert. Ten slotte komt er een onafhankelijke raad voor burgerrechten, die er op moet toezien dat de burgerrechten in de strijd tegen het terrorisme niet in de knel komen.

Het is vooral de bedoeling dat de verschillende diensten beter gaan samenwerken en meer informatie met elkaar delen. In haar eindrapport kritiseerde de septembercommissie het feit dat vooral de inlichtingendienst CIA en de federale recherchedienst FBI onvoldoende informatie uitwisselden. Defensie verzette zich aanvankelijk tegen de hervorming, omdat het ministerie een deel van zijn bevoegdheden dreigde te verliezen. In deze kwestie is nu een compromis bereikt. Het is overigens nog onduidelijk hoe sterk de positie wordt van de nieuwe directeur inlichtingen in verhouding tot de chefs van de CIA, de FBI en de andere diensten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer