Buitenland

President Oekraïne wil niet dat Westen paniek zaait over Rusland

De Oekraïense president Volodimir Zelenski dringt er bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over Russische troepen vlak over de Oekraïense grens in Rusland. „We kunnen geen paniek gebruiken”, ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski „belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen”.

ANP
28 January 2022 17:20Gewijzigd op 28 January 2022 18:30

Oekraïne dreigt zijn economie te verliezen, aldus Zelenski. Volgens hem is de situatie wezenlijk niet anders dan in 2014. „Het grootste gevaar voor Oekraïne is de destabilisering van binnenuit.” In de impasse met Rusland is nu de NAVO volgens Zelenski de enige garantie voor veiligheid in Oekraïne. De oostelijke lidstaten van dat bondgenootschap lopen het risico dat ze net als Oekraïne het slachtoffer worden van Russische cyberaanvallen. Hij heeft Rusland dringend opgeroepen snel stappen te zetten om de spanning te laten afnemen of de crisis „te de-escaleren”. Zijn Russische en zijn Franse ambtgenoot, Vladimir Poetin en Emmanuel Macron, voelden daar in een gesprek vrijdag ook voor.

De wrijvingen tussen het Westen en Rusland leiden onder meer tot steeds meer pesterijen op het diplomatieke vlak. Rusland heeft geklaagd dat de Verenigde Staten hebben geëist dat dit jaar 55 diplomaten worden teruggetrokken uit de Russische ambassade in Washington. Die zou dan verder moeten met 184 personeelsleden, een fractie van wat het vijf jaar geleden was. Het is gebruikelijk dat de reactie bij dergelijke uitwijzingen leidt tot soortgelijke uitzettingen in het getroffen land. Dan moeten er ook meer Amerikanen weg uit de ambassade in Moskou. Rusland heeft vrijdag ook de Europese Unie te verstaan gegeven dat het een aantal Europeanen gaat weren die actief zijn in de militaire industrie.

In 2014 werd een gekozen pro-Russische president in Oekraïne afgezet. Joe Biden was toen vicepresident van de VS. Volgens de Russen was dat in een door de VS aangestuurde staatsgreep, volgens het Westen door een pro-Europese volksopstand. Rusland lijfde in een boze reactie de Krim in. Het schiereiland was in de jaren vijftig bij de Sovjetrepubliek Oekraïne gevoegd en bleef Oekraïens na de ineenstorting van de Sovjet-Unie tot ergernis van het Kremlin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer