Buitenland

Saudische tak al-Qaida eist aanslag in Jeddah op

De Saudische tak van het terreurnetwerk al-Qaida heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval maandag op het Amerikaanse consulaat in de Saudische havenstad Jeddah. De groepering deed dat in een verklaring op internet.

Buitenlandredactie
7 December 2004 08:32Gewijzigd op 14 November 2020 01:58
JEDDAH – Rook stijgt op van het Amerikaanse consulaat in Jeddah. Bij een terroristische aanval en een daaropvolgende interventie van een Saudische antiterreureenheid kwamen maandag zeker acht mensen om het leven. De Saudische tak van al Qaida heeft de v
JEDDAH – Rook stijgt op van het Amerikaanse consulaat in Jeddah. Bij een terroristische aanval en een daaropvolgende interventie van een Saudische antiterreureenheid kwamen maandag zeker acht mensen om het leven. De Saudische tak van al Qaida heeft de v

„Het squadron van de martelaar Abu Annas al-Shami heeft de gezegende Fallujah-aanval uitgevoerd door een van de bastions te bestormen van de kruisvaarders op het Arabisch Schiereiland en drong het Amerikaanse consulaat in Jeddah binnen”, luidt de verklaring. Die is ondertekend door de ”al-Qaida-organisatie op het Arabisch Schiereiland”. De aanvallers hadden gezegd lid te zijn van de voorheen onbekende al-Fallujah-brigade. Daarmee verwezen zij kennelijk naar de Iraakse stad waar hevig wordt gevochten tussen Amerikaanse troepen en islamitische opstandelingen.

Bij de aanval maandag op het Amerikaanse consulaat in Jeddah zijn ten minste acht doden en een onbekend aantal gewonden gevallen. Onder de doden en gewonden zijn geen Amerikanen, maar wel vijf niet-Amerikaanse medewerkers van het consulaat, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in de Saudische hoofdstad Riyad.

Moslimextremisten drongen het beveiligde terrein rond het consulaat binnen door achter een binnenrijdende auto aan te lopen. Meteen gooiden ze handgranaten naar de bewakers bij de poort. Vervolgens liepen ze al schietend het terrein verder op, aldus een woordvoerder van het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze namen daar zo’n achttien mensen in gijzeling, voornamelijk Sudanezen en Indiërs, die of op het complex werken of in de rij stonden om een visum te krijgen.

Volgens een Saudische functionaris in Washington belden de extremisten daarop met een lokaal politiebureau om te vertellen dat zij gijzelaars hadden en dat ze die een voor een zouden doodschieten als de Saudische veiligheidsagenten rond het terrein niet zouden vertrekken. Meteen na dat telefoontje bestormden de Saudische veiligheidsagenten het terrein. Bij de bestorming kwamen drie van de vijf moslimextremisten en vijf medewerkers van het consulaat om het leven. Twee extremisten raakten gewond en konden worden ingerekend. Aanvankelijk werd ook gezegd dat vier veiligheidsagenten waren omgekomen, maar dat werd door de woordvoerder van Binnenlandse Zaken ontkend.

Ook het bericht van ooggetuigen dat Saudische veiligheidsagenten in het consulaatsgebouw zelf in een vuurgevecht verwikkeld waren, werd later ontkend. Het gebouw staat midden op het terrein en is omheind met een 3 meter hoge muur met daarop prikkeldraad. De Amerikaanse consulaire medewerkers wisten zich op tijd in veiligheid te brengen in een speciaal daarvoor gecreëerde ruimte in het gebouw.

De woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Riyad, Carol Kalin, zei dat vier van de vijf omgekomen consulaire medewerkers administratieve taken vervulden op het consulaat. De vijfde was werkzaam bij de beveiliging van het terrein rond het consulaat. De Amerikaanse ambassade in Riyad en het consulaat in Dahran zijn omwille van de veiligheid voor onbepaalde tijd gesloten.

De Amerikaanse president George Bush bedankte na besprekingen met de Iraakse president Ghazi al-Yawer in Washington de Saudische autoriteiten voor hun snelle en kordate reactie op de aanval. Hij zei dat de aanval aantoont dat de terroristen nog steeds overal actief zijn.

De reeks aanvallen op westerse doelen in Saudi-Arabië begon in 2003 met drie gelijktijdige bomaanslagen op appartementencomplexen in Riyad waar veel Amerikanen en Europeanen woonden. Bij de aanslagen kwamen 35 mensen om, onder wie de 9 zelfmoordterroristen. Een zelfmoordaanslag op een westers wooncomplex in Riyad later dat jaar kostte aan zeventien mensen het leven.

De Saudische autoriteiten pakten de moslimextremisten die de verantwoordelijkheid voor de aanslagen hadden opgeëist daarop keihard aan. De aanpak leek even te helpen, maar in mei dit jaar kwamen 22 mensen om het leven bij een groots opgezette aanval van extremisten op een recreatiecomplex in de Saudische stad Khobar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer