Buitenland

Kennedy Jr. verontschuldigt zich voor opmerkingen over Anne Frank

De Amerikaanse schrijver en milieuactivist Robert Kennedy Jr heeft zich dinsdag op Twitter verontschuldigd voor controversiële opmerkingen die hij onlangs maakte over Anne Frank. Kennedy, een zoon van oud-minister van Justitie Robert F. Kennedy (’RFK’) en een neef van president John F. Kennedy (’JFK’), deed zijn uitlatingen tijdens een betoging tegen verplichte vaccinatie in Washington.

ANP
26 January 2022 00:52Gewijzigd op 26 January 2022 07:07
Robert Kennedy Jr. beeld EPA, Will Oliver
Robert Kennedy Jr. beeld EPA, Will Oliver

„Mijn excuses voor mijn verwijzing naar Anne Frank, vooral naar families die onder de Holocaust-gruwelen hebben geleden”, schreef Kennedy onder meer. Hij zei hij dat hij „voorbeelden van barbaarsheid uit het verleden” had willen gebruiken om „de gevaren van nieuwe controletechnologieën” te illustreren. „Voor zover mijn opmerkingen pijn hebben gedaan, spijt het me oprecht en diep”, voegde hij eraan toe.

In zijn toespraak nabij het Lincoln Memorial in Washington wekte Kennedy de indruk dat niet-gevaccineerde Amerikanen een moeilijker leven hadden dan Anne Frank, de Joodse tiener die na twee jaar te zijn ondergedoken werd opgepakt en in een concentratiekamp stierf.

„Zelfs in Hitlers Duitsland kon je de Alpen oversteken naar Zwitserland. Je kon je verstoppen op een zolder zoals Anne Frank deed. Ik bezocht in 1962 Oost-Duitsland met mijn vader en ontmoette mensen die de muur hadden beklommen en waren ontsnapt, dus het was mogelijk. Velen stierven, maar het was mogelijk.”

Vervolgens haalde Kennedy onder meer ruimtesatellieten, 5G-technologie en digitale valuta als voorbeelden aan van technologieën „waardoor niemand van ons nog kan vluchten en niemand van ons zich nog kan verbergen”.

Kennedy’s opmerkingen leidden tot felle kritiek van Joodse groepen en instellingen in de VS, die de opmerkingen als beledigend bestempelden. Tegelijkertijd wezen zij op de onnauwkeurigheid van Kennedy’s uitspraken. Zo verborg Anne Frank zich in Nederland, niet in Duitsland, zoals Kennedy in zijn toespraak leek te suggereren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer