Scholen blij met advies OMT over versoepeling quarantaine bij kinderen
Nu het OMT adviseert de quarantaineregels voor jongeren te versoepelen, haalt het onderwijs opgelucht adem. Op reformatorische scholen leiden de huidige regels geregeld tot halflege klassen.
Het OMT vindt dat kinderen tot achttien jaar die in aanraking zijn geweest met een besmet persoon maar geen klachten hebben, gewoon naar school mogen komen. Alleen bij klachten zouden ze thuis moeten blijven en een zelftest moeten doen. Ook wil het OMT af van de regel dat bij drie of meer besmettingen een hele klas naar huis moet.
„Dit haalt de angel er voor mij wel uit”, reageert bestuurder Jaap van Dam van het Ichthus College in Veenendaal dinsdagmorgen. Op zijn school zitten momenteel bijna 400 leerlingen in quarantaine, op een totaal van 2000. „Van hen zijn er 100 tot 110 positief getest. Met deze nieuwe regels zouden de anderen dus naar school mogen komen.”
Afgelopen weekend „ontplofte” de situatie op het Ichthus College. De regel dat bij minimaal drie besmettingen de hele klas naar huis gaat, was niet meer te hanteren. „Dan zou ik maandagmorgen nog eens veertien klassen naar huis hebben moeten sturen”, aldus Van Dam. „Het onderwijsproces dusdanig verstoren wil ik niet.”
Geen kruid gewassen
Tot nu toe werd er op het Ichthus College contact opgenomen met klasgenoten van een besmette leerling. „Inmiddels is dat een ongelooflijke administratieve rompslomp. Maandagochtend liep ik even langs bij de man die daar verantwoordelijk voor is. Hij liep nog 130 mails achter. Het is gewoon niet meer te doen”, aldus Van Dam, die zegt van andere vo-scholen in Veenendaal precies dezelfde signalen te krijgen. Nederland zou het virus moeten laten uitwoeden, denkt Van Dam. „Tegen de verspreiding van corona lijkt momenteel geen kruid gewassen.” Hij is blij met de verwachte versoepelingen en vindt ze terecht. „Met de huidige regels is de opening van de scholen een wassen neus.”
Op de Pieter Zandt scholengemeenschap (PZ), waar de situatie rond corona ook niet makkelijk is, willen ze niet vooruitlopen op de persconferentie van dinsdagavond. Jan Kettelarij, directeur onderwijs: „Het systeem kraakt en piept aan alle kanten.” Dat heeft vooral te maken met docenten die in quarantaine zitten. Afgelopen weekend zijn dat er weer een paar meer geworden, en daarmee is het nu „echt alle hens aan dek.” Kettelarij: „Je wilt niet dat leerlingen een gatenkaasrooster hebben, en dat ze van de zeven uren er maar twee les krijgen. De vraag blijft steeds: is de situatie nog te organiseren? Tot nu toe is dat wel het geval.” De quarantaineregels worden op de PZ opgevolgd, en gaat bij drie of meer besmettingen in een klas de hele groep naar huis. Op de reformatorische school zitten momenteel vier groepen thuis. Zij krijgen online les.Op het Zeeuwse Calvijn College valt het momenteel nog mee met het aantal besmettingen. Op de reformatorische scholengemeenschap met zeven locaties zitten momenteel 5 van de 139 klassen thuis. Wel laat een woordvoerster dinsdagochtend weten dat het aantal besmettingen, zowel onder leerlingen als onder personeel, oploopt. In Zeeland worden de nieuwe regels woensdagochtend besproken.
Overleefstand
De Rehobothschool in Kootwijkerbroek heeft nog niet te lijden onder grote aantallen coronabesmettingen. Momenteel zitten er zo’n 20 leerlingen thuis – op een totaal van ruim 600.
Op de Ds. Joannes Beukelmanschool in Alblasserdam is het beeld somberder. Daar zitten volgens cijfers van maandagochtend vijf van de zestien groepen in quarantaine. Locatieleider Kluit geeft aan hoe lastig de overwegingen steeds zijn. „Keuzes doen altijd ergens zeer.” Kluit is voorzichtig positief over de voorgestelde versoepelingen. „Vooral voor sommige gezinnen is het een verlichting. Die zitten soms echt heel veel in quarantaine.” Hoe het voor de scholen uitpakt, durft hij nog niet te zeggen. „Dat hangt ervan af hoeveel kinderen er echt ziek gaan worden van corona.”
De school zit volgens hem sinds het begin van de coronapandemie in de ‘overleefstand’. „We gaan nu weer naar de rapporten toe. Ga maar eens Cito-toetsen afnemen als er om de haverklap leerlingen afwezig zijn. Dat is eigenlijk geen doen.”