„Straks zit half Nederland op de bank”
Het bedrijfsleven mort steeds luider over quarantainemaatregelen. „Straks zit half Nederland op de bank.”
Als een stoomwals davert omikron over de Lage Landen. Het virus, dat zich steeds meer lijkt te ontpoppen tot een ‘gewone’ griep, verslaat dagelijks zijn tienduizenden. Van overheidswege zijn de quarantaineregels onverbiddelijk: als je huisgenoot corona heeft, blijf je voorlopig thuis. Ook als je je zo fit als een hoentje voelt. Er zijn wel uitzonderingen op de thuisblijfplicht. Zo mogen gezonde mensen die zijn geboosterd wél naar buiten als binnen hun gezin corona heerst.
Maar de niet-geboosterde topfitte vuilnisman, buschauffeur of metaalarbeider mag dus officieel de deur niet uit als zijn huisgenoot corona heeft.
Het bedrijfsleven klaagt steen en been over de quarantainevoorschriften. „De regelgeving begint steeds meer te piepen, te kraken en te knellen. Straks zit half Nederland op de bank”, vat Edwin van Scherrenburg, zegsman van werknemersorganisatie VNO-NCW en ondernemersorganisatie MKB-Nederland, het ongenoegen dinsdagmorgen samen. „Ik hoorde van een bakker die door de quarantainevoorschriften zo veel personeel mist dat zijn bedrijf amper draaiend te houden is.”
VNO-NCW en MKB-Nederland dringen er bij het kabinet op aan de quarantaineregels te versoepelen. „Gezonde werknemers met een ziek gezinslid thuis moeten na een negatieve zelftest toch aan het werk kunnen. Laat zo’n werknemer dan thuis wat afstand tot zijn zieke familielid bewaren”, zegt Van Scherrenburg.
Zorgen over de huidige regels leven ook bij FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. „Dit regime moet niet te lang meer duren”, verzucht zegsvrouw Iris van Delden dinsdag.
Driekwart van de bedrijven in de maakindustrie kan minder produceren als gevolg van de quarantainevoorschriften, concludeert FME op grond van een maandag gepubliceerde steekproef waaraan zo’n 125 van krap 2000 benaderde respondenten meededen. „In onze sector kunnen mensen niet altijd thuiswerken”, licht Van Delden toe. Ze wijst erop dat bedrijven ook nogal eens hinder ondervinden als een toeleveringsbedrijf de activiteiten vanwege thuiszittende medewerkers heeft afgeschaald.
De thuisblijfregels rijden ook het openbaar vervoer in de wielen. Zo schroefde vervoerder Keolis vorige week het aantal busdiensten in de regio Utrecht en in Almere terug. „Daar hebben we te weinig chauffeurs”, verklaart zegsman Martijn Juffer dinsdag desgevraagd. „De druk is groot, het is alle hens aan dek.”
Het lijkt er sterk op dat niet alle bedrijven zich even stipt aan de quarantainemaatregelen houden. „Chauffeurs die fit zijn, blijven bij ons rijden”, verklaart een zegsvrouw van een transportbedrijf. „Als alle truckers met een ziek gezinslid thuis zouden blijven, zou een flink deel van ons wagenpark stilstaan. Wel vragen we chauffeurs hun verantwoordelijkheid te nemen. Denk aan het dragen van een mondkapje. Het scheelt ook dat chauffeurs vaak alleen in een cabine zitten. Ze zoeken geen grote groepen op.”
Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) krijgt vooralsnog „weinig zorgwekkende” signalen over personeelsuitval van transportbedrijven, geeft zegsman Bart van Pagée aan. Wel wijst hij erop dat de sector al kampt met een chauffeurstekort en dat de quarantainemaatregelen dat tekort versterken.
Ook de branchevereniging voor afvalinzamelaars NVRD wil dat de quarantainemaatregelen voor cruciale beroepen zo snel mogelijk worden versoepeld, bleek dinsdag. De gemeente Amsterdam meldde maandag dat niet al het afval kan worden opgehaald doordat zoveel medewerkers in quarantaine zitten.