Binnenland

Expositie in Vrijheidsmuseum over ‘asocialen’ in concentratiekamp

Daklozen, sekswerkers, alleenstaande moeders en langdurig werklozen kregen in de Tweede Wereldoorlog van de Duitse bezetter allemaal hetzelfde stempel: asociaal. De ‘asocialen’ werden gedeporteerd naar een concentratiekamp, waar ze herkenbaar waren aan een zwarte driehoek op hun kleding. Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek heeft onderzoek gedaan naar dit vrij onbekende deel van de oorlogsgeschiedenis en presenteert vanaf deze week de tentoonstelling De Zwarte Driehoek. De geschiedenis van als ‘asociaal’ vervolgden, 1933-1945.

ANP
24 January 2022 15:59

Volgens het Vrijheidsmuseum zijn 2700 Nederlanders als ‘asociaal’ opgesloten in concentratiekampen. Overigens kwamen Duitse als ‘asociaal’ bestempelde mensen daar ook terecht. In 1933 was er al een Bedelaarsrazzia in Duitsland. In Nederland joeg de Preventieve Politie in Brabant en Limburg op „bedelaars, landlopers, zwarthandelaren en ander gespuis”. Na de oorlog was de groep allerarmsten er nog niet beter aan toe: Rotterdam bijvoorbeeld stuurde direct na de oorlog honderden arme inwoners naar heropvoedingskampen op het platteland.

Het Vrijheidsmuseum brengt later dit jaar ook een boek uit over het lot van de groep ‘asocialen.’ De tentoonstelling is tot en met 2 oktober in het museum te zien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer