Weer veel doden bij aanslagen Irak
Opstandelingen in Irak hebben het afgelopen weekeinde tientallen Irakezen gedood die zij beschuldigen van collaboratie met de Amerikaanse strijdkrachten. Opnieuw zijn Amerikaanse militairen in opspraak gekomen door foto’s van Iraakse gevangenen die worden mishandeld.
In de stad Tikrit doodden mannen met mitrailleurs in twee open auto’s zeventien Iraakse arbeiders toen die werden afgezet op hun werkplek. De zeventien waren in dienst van het Amerikaanse bedrijf Bushmaster Inc, dat is betrokken bij het opruimen van wapens en explosieven.
Zaterdag werden zeker vijftien mensen gedood door twee aanslagen met autobommen bij een politiebureau in de buurt van de ”groene zone”, het zwaarbewaakte deel van Bagdad waar de Amerikanen en de interim-regering hun hoofdkwartieren hebben. Onder de doden zijn vier politiemensen. Nog eens vijftig personen raakten gewond.
Zeker drie medewerkers van de Iraakse Nationale Garde kwamen om door een aanslag met een autobom in de stad Baiji, in het noorden van het land.
De opstandelingen richtten hun vizier ook op de Amerikanen zelf. Bij een aanval op de Amerikaanse troepenmacht in de Noord-Iraakse stad Mosul werden twee militairen gedood en raakten vier anderen gewond. In Bagdad kwam een Amerikaanse soldaat om toen een explosief op de weg ontplofte. Een andere Amerikaanse militair werd gedood door een bom bij de noordelijke stad Baquba.
Bij Mosul bracht een zelfmoordenaar zeker zeven Koerdische strijders om het leven. De man blies zichzelf in zijn auto op naast de bus waarin de Koerden reden.
De speciale gezant voor Irak van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, waarschuwde dat in de huidige omstandigheden op 30 januari 2005 geen geloofwaardige verkiezingen in Irak kunnen worden gehouden. Ongeveer veertig kleine, meest soennitische politieke partijen kwamen zondag in Bagdad bijeen om uitstel van de verkiezingen te eisen. Zij gingen echter niet zover dat ze een boycot afkondigden.
Afgelopen weekeinde keerde een Brits regiment van 850 soldaten dat Amerikaanse troepen in Bagdad bijstond, terug op de eigen basis in de zuidelijke stad Basra. De soldaten waren eind oktober naar het noorden gestuurd om Amerikaanse collega’s te helpen. Het regiment verloor in de missie, die in Groot-Brittannië omstreden was, vijf mensen.
De Iraakse Rode Halvemaan heeft zich zondag om veiligheidsredenen teruggetrokken uit de stad Fallujah, waar nog steeds wordt gevochten tussen Iraakse opstandelingen en Amerikaanse en Iraakse militairen. Het hoofd van de organisatie, Saad Hakki, zei in Bagdad dat de Amerikanen om de terugtrekking hadden verzocht. Zeven hulpverleners van de Rode Halvemaan, een zusterorganisatie van het Rode Kruis, hadden ’s morgens de stad verlaten.
Het Amerikaanse leger is opnieuw in opspraak gekomen door foto’s van mishandeling van Iraakse gevangenen, die zijn opgedoken op internet. Een van de foto’s is afgelopen week gepubliceerd door het Egyptische dagblad Al-Ahram. Op de foto’s zijn manschappen te zien van de SEAL, de elite-eenheid van de Amerikaanse marine, die op gemaskerde en geboeide gevangenen zitten; andere foto’s tonen bebloede gevangenen, van wie er één een geweer tegen zijn hoofd heeft.
De foto’s staan op een commerciële internetsite waar bezoekers foto’s kunnen uitwisselen. Ze zijn daar opgezet door een vrouw die zegt dat haar man ze na vervulling van zijn militaire dienst in Irak heeft meegenomen. Sommige foto’s zijn, blijkens de datumaanduiding, genomen in mei 2003. Dat is een aantal maanden voordat de veel schokkender foto’s uit de Abu Ghraib-gevangenis opdoken, die vooral in de Arabische wereld een storm van verontwaardiging veroorzaakten. De hoofdredacteur van de Libanese krant As-Safir kondigde aan dat de foto’s maandag op de voorpagina van zijn krant zouden staan.
De Amerikaanse generaal Mark Kimmitt verscheen zaterdag op de Arabische zender Al-Jazeera om een reactie te geven op de foto’s. Volgens Kimmitt gaat het om geïsoleerde gevallen, maar hij gaf toe dat de foto’s „een instrument” zullen zijn voor mensen die het Amerikaanse leger in diskrediet willen brengen. Kimmitt was ten tijde van het Abu Ghraib-schandaal woordvoerder van het Amerikaanse leger in Bagdad. Hij is nu gestationeerd in Qatar.