Tegenslag voor oppositie Oekraïne
De Oekraïense oppositie heeft zaterdag een tegenslag moeten incasseren. Het parlement in de hoofdstad Kiev ging niet akkoord met een wijziging van de kieswet, die fraude moet voorkomen.
De pro–westerse oppositie drong op veranderingen aan om een herhaling van de misstanden bij de presidentsverkiezingen op 21 november te voorkomen. Het hooggerechtshof verklaarde die stembusronde, met regeringskandidaat Janoekovitsj als winnaar, ongeldig wegens kiezersbedrog.
De oppositie wil dat de nieuwe presidentsverkiezingen op 26 december wel eerlijk en democratisch verlopen. Maar de tegenstanders van de huidige regering kregen tijdens een spoedzitting in het parlement geen meerderheid achter zich. De regeringsgezinde parlementariërs weigerden over het voorstel te stemmen, waarop de zitting tot 14 december werd verdaagd.
De weigering was een reactie op de houding van de oppositie tegenover andere hervormingen. De aanhangers van de pro–westerse presidentskandidaat Joesjtsjenko hadden geen zin om tegelijkertijd over een omstreden beperking van de macht van de president te beraadslagen. Joesjtsjenko verwacht de winnaar te worden van de verkiezingen op tweede kerstdag.
Zijn uitdager wordt opnieuw de pro–Russische Janoekovitsj. De aanvankelijke winnaar van de recente verkiezingen stelde zich zaterdag kandidaat voor de nieuwe stembusronde.
Minister Lavrinovic van Justitie schaarde zich achter de uitspraak van het hooggerechtshof om de vorige ronde ongeldig te verklaren. Hij noemde het vonnis legaal en zei dat iedere Oekraïense burger de uitspraak moet respecteren. In een bolwerk van Janoekovitsj, de oostelijke stad Donetsk, gingen echter duizenden mensen te straat op uit woede over de uitspraak van de rechters.
Maar ook tienduizenden aanhangers van de oppositie bleven in Kiev demonstreren. De Joesjtsjenko–aanhangers willen hun zogenoemde oranje revolutie pas beëindigen als premier Janoekovitsj en zijn bondgenoot president Koetsjma hun functie hebben neergelegd.
Koetsjma riep de Europese bemiddelaars zaterdag op weer naar Kiev te komen voor nieuw overleg. Volgens de vertrekkende president houdt de oppositie zich niet aan afspraken die in de twee eerdere overlegrondes zijn gedaan. „Dat leidt tot toenemende spanningen in het land", aldus een verklaring van Koetsjma’s bureau.
Volgens de Duitse televisie is de Europese Unie van plan ongeveer achthonderd waarnemers naar Oekraïne te sturen om toe te zien op het verloop van de komende verkiezingsronde. Rusland, dat Janoekovitsj openlijk steunde, reageerde tot nu toe terughoudend op de uitspraak van het hooggerechtshof in de voormalige sovjetrepubliek.