Binnenland

Psychologisch effect speelt mee op huizenmarkt

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar tien jaar geleden kopte het Reformatorisch Dagblad op de voorpagina: ”Huizenprijs sneller omlaag”. Volgens makelaar Jan Westeneng worden prijzen niet alleen bepaald door marktwerking.

13 January 2022 15:17
Volgens Jan Westeneng draait het bij huizenprijzen niet alleen om vraag en aanbod. ​beeld André Dorst
Volgens Jan Westeneng draait het bij huizenprijzen niet alleen om vraag en aanbod. ​beeld André Dorst

Westeneng, eigenaar van het gelijknamige makelaarskantoor, zit al sinds 1986 in het vak. Hij werkt hoofdzakelijk in de gemeente Barneveld. In de loop van de jaren heeft hij al veel prijsschommelingen gezien. Maar de huidige situatie is volgens hem wel uitzonderlijk. „De prijzen zijn nu historisch hoog. Dat komt onder andere doordat er bijna geen huizen te koop staan. Alleen al in de gemeente Barneveld zijn er 4000 mensen die een huis zoeken, terwijl er hooguit twee handen vol woningen beschikbaar zijn.”

Om toch mensen aan een woning te kunnen helpen, probeert Westeneng matches te maken tussen verschillende zoekenden. „Als iemand kleiner wil wonen en een ander wil groter wonen, probeer ik uit te zoeken of er misschien een ruiling kan plaatsvinden.” Starters zijn volgens hem vooral de dupe van de huidige situatie.

Tussen 2008 en 2013 daalden de prijzen. „Toen was er veel werkloosheid.” Er is volgens de makelaar ook een psychologisch effect. „Destijds was de economische stemming negatief. Dan dalen de prijzen. Momenteel weet iedereen dat je extra moet bieden om een huis te kunnen kopen. Dan stijgen de prijzen totdat de mensen het echt niet meer kunnen betalen. Het is hetzelfde als wanneer tien mensen tegen je zeggen dat je wit ziet. Dan weet je bijna zeker dat je je even later ziek voelt. Zo gaat het ook met huizenprijzen. Als mensen negatief doen, is de kans groot dat de prijzen dalen.”

Op welke termijn de prijzen minder hard zullen stijgen, of zelfs zullen dalen, kan de makelaar niet zeggen. Wel moeten er meer huizen worden gebouwd, vooral voor starters en senioren. „Dat is een manier om de prijzen te stabiliseren.”

Dit is het tweede deel in een serie over gebeurtenissen die tien jaar geleden plaatsvonden.

Meer over
Achterkrant

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer