Binnenland

Onderzoek: kinderen in groep 7 verspreiden naaktfoto’s

Kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool, van ongeveer 10, 11 en 12 jaar oud, delen soms al naaktfoto’s van leeftijdsgenootjes met elkaar. Dat concluderen bureau DUO Onderwijsonderzoek en Advies en het journalistieke platform Pointer van KRO-NCRV vrijdag.

Redactie binnenland
7 January 2022 11:35
Kind met mobiel. beeld iStock
Kind met mobiel. beeld iStock

Zij hebben een enquête uitgevoerd onder medewerkers van basisscholen en middelbare scholen. De onderzoekers vroegen ruim 400 leraren van de groepen 7 en 8 naar hun ervaringen met ‘online shaming’, dus het ongewenst verspreiden van intieme foto’s en filmpjes. Bijna honderd van hen hebben hier de afgelopen jaren op hun school mee te maken gehad. De kinderen kwamen ermee in aanraking via onder meer WhatsApp, Tiktok en Instagram.

Sommige kinderen hadden zich uitgekleed voor een webcam, waarna de opgenomen beelden rondgingen. Andere kinderen werden stiekem gefilmd terwijl ze tijdens een schoolkamp onder de douche stonden.

Afspraken

Van die leraren die met naaktbeelden in de klas te maken kregen, zeggen twee op de vijf dat het aantal incidenten de afgelopen vijf jaar is toegenomen. Bijna de helft van de ondervraagde leerkrachten zegt dat er geen duidelijke afspraken zijn wat er moet gebeuren wanneer naaktbeelden van een leerling rondgaan.

Op middelbare scholen speelde online shaming bij bijna 90 procent van de deelnemers, en zegt ook de helft dat het verschijnsel toeneemt.

Het onderzoek is in november uitgevoerd onder 410 leraren van de groepen 7 en 8 en onder in totaal 279 zorgcoördinatoren en teamleiders op middelbare scholen. De basisschoolleraren zijn representatief maar bij medewerkers van middelbare scholen hebben mogelijk vooral mensen gereageerd die al met online shaming te maken hebben gehad. Het kan dus zijn dat in het gehele voortgezet onderwijs minder vaak intieme foto’s worden gedeeld dan uit dit onderzoek naar voren lijkt te komen.

Hoewel de meeste leerkrachten en zorgcoördinatoren zeggen dat er bij hen op school weleens aandacht wordt besteed aan online shaming, zijn scholen volgens het Algemeen Dagblad niet wettelijk verplicht om het onderwerp op te nemen in hun lesstof. Daar wil het kabinet verandering in brengen.

Lesmateriaal

Om leerlingen goed te kunnen helpen, geven leerkrachten en zorgcoördinatoren aan vooral behoefte te hebben aan geschikt lesmateriaal en meer kennis, schrijft het AD. „Het is echt belangrijk dat hier aandacht aan besteed wordt”, reageert demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) tegen de krant. „Alles moet er op gericht zijn om in de volgende kabinetsperiode, wat mij betreft zo snel mogelijk, dit af te ronden en wettelijk te verankeren.”

Het onderzoek van Pointer wordt zondagavond uitgezonden op NPO2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer