Akkoord over begroting onderwijs, ‘zondagsschoolpolitie’ nog niet van tafel
De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Godsdienstonderwijs op openbare scholen blijft bestaan, de 'zondagsschoolpolitie' is nog niet van tafel.
Chris Stoffer (SGP) zegt dat bezuinigingen op lerarensalarissen zijn afgewend, het godsdienstonderwijs en de maatschappelijke diensttijd overeind blijven.
Over het voor de SGP belangrijke thema Wet toezicht informeel onderwijs, ook wel zondagsschoolpolitie genoemd, zegt Stoffer: „Bij de onderhandelingen heb ik mijn zorgen over deze onvrije wet keer op keer op tafel gelegd. Ik heb goede hoop dat dit op een bevredigende manier zal worden opgelost.”
„Het is niet een fraaie begroting. We hebben een slechte begroting minder slecht gemaakt”, aldus CDA-leider Bontenbal. „Er ligt een pakket waar we allemaal mee kunnen leven”, zegt Geert Wilders (PVV) die opgelucht is dat de partijen eruit zijn gekomen. Opluchting is er ook bij Mirjam Bikker (ChristenUnie), maar ze zegt ook „hier niet te staan om de coalitie overeind te houden, ik sta hier wel om de onderwijsbegroting te verbeteren”.
VVD-leider Dilan Yeşilgöz bedankt de vier oppositiepartijen voor hun „constructieve” houding. „Ons land moet vooruit, goed dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen”, twitterde zij. Nicolien van Vroonhoven (NSC) zei vooral blij te zijn dat de bezuinigingen op het hoger onderwijs niet doorgaan. Het waren de afgelopen twee weken geen makkelijke gesprekken, erkende Caroline van der Plas (BBB). „Het heeft wel geknetterd.”
Al eerder werden de partijen het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.
Het kabinet wil 2 miljard euro besparen op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daar keerden CDA, SGP, ChristenUnie, JA21 en D66 zich tegen. Die laatste partij stapte eerder uit het overleg met de coalitie. De coalitie heeft de steun van de oppositiepartijen nodig omdat zij in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.
De partijen zijn onder meer overeengekomen dat de langstudeerboete van tafel gaat en er veel minder wordt bezuinigd op de maatschappelijke diensttijd.