Duitsland en Frankrijk in Moskou bijgepraat over Oekraïne
Diplomaten van Duitsland en Frankrijk hebben donderdag in Moskou de crisis rond Oekraïne besproken. Doel van de bijeenkomst was de nieuwe Duitse regering bij te praten over de situatie, zei Dmitri Kozak volgens persbureau Interfax. Hij voert de gesprekken namens het Kremlin.
Oekraïne schuift volgens Kozak binnenkort aan bij het zogeheten Normandië-overleg tussen de vier landen over de Minsk-vredesakkoorden die in 2014 werden gesloten. Duitsland en Frankrijk spelen een bemiddelingsrol in het conflict tussen Rusland en Oekraïne, dat in het oosten voor een deel is bezet door pro-Russische separatisten.
Beide kanten beschuldigen elkaar van het schenden van de akkoorden. De laatste overlegronde was in 2019 in Parijs. Westerse landen hebben Rusland al vele jaren zware sancties opgelegd sinds de inlijving van de Oekraïense Krim in 2014.
Een kleine 100.000 Russische troepen bewegen zich langs de Oekraïense grens. De Amerikanen, de NAVO en de EU hebben herhaaldelijk met zware tegenmaatregelen gedreigd als Rusland een inval doet. Moskou, dat ontkent daar plannen voor te hebben, heeft onder meer geëist dat westerse landen troepen weghalen uit het oosten van Europa en dat Oekraïne geen lid kan worden van de NAVO.
Komende week volgen meerdere overleggen met de Russen op hoog niveau om de crisis te bezweren. De Amerikaanse minister Lloyd Austin van Defensie sprak donderdag zijn Russische ambtgenoot over het „verminderen van de risico’s langs de grenzen van Oekraïne”, meldde het Pentagon. „We zijn vanzelfsprekend nog altijd erg bezorgd over wat we zien”, aldus een functionaris.
Op 10 januari staat wederom een gesprek gepland tussen de presidenten Joe Biden en Vladimir Poetin. Diezelfde week komen de NAVO en Rusland bijeen en is een overleg gepland bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die toezicht houdt op naleving van de wapenstilstand.