Protest tegen gijzeling AGC-directie
Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) protesteert met klem tegen de gijzeling van vijftien directieleden van autoruitenfabrikant AGC Automotive in het Waalse Fleurus door militante vakbondsleden.
Voorzitter Van Steenkiste van het VBO stelde vanochtend dat de gijzeling ertoe kan leiden dat de werkgevers zich bij het sociaal overleg in andere bedrijven minder flexibel gaan opstellen.
De directieleden van AGC Automotive, het vroegere Splintex, in Fleurus bij Charleroi, zitten sinds donderdagmiddag in hun kantoren vast, nadat zij bekend hadden gemaakt ongeveer eenderde van de 900 banen te zullen schrappen.
Personeel van AGC vernielde bij de gijzeling ook enkele glazen deuren. Cameramensen van de Franstalige publieke omroep RTBF werden daarbij bedreigd, omdat zij de vernielingen hadden vastgelegd.
De bonden eisen een herziening van het afslankingsplan. Verder vinden de vakorganisaties dat de directie bepaalde ontslagprocedures niet goed heeft gevolgd. De bonden hebben tot woensdag een staking bij het noodlijdende bedrijf afgekondigd. Vrijdagmiddag vindt bemiddelingsoverleg op het Belgische ministerie van Arbeid in Brussel plaats.
De politie heeft tot nog toe niet ingegrepen. Vorig jaar hield ze zich ook afzijdig bij de langdurige gijzeling van de directie van verffabriek Sigma in het Waalse Manage. Pas na vijf dagen kwam de directie toen weer vrij.
De directie van AGC, onderdeel van de Belgische holding Glaverbel Groep, wil een deel van de productie overplaatsen naar Hongarije of Tsjechië. Dat gebeurt op verzoek van grote klanten als Mercedes-Benz. De directie is verder ontevreden over de halsstarrige opstelling van de vakbonden, die om de haverklap oproepen tot stakingen. Klanten hebben al meerdere malen geklaagd over gebrekkige leveringen, waardoor de autoproductie vaak stokt.
De leiding van de socialistische vakcentrale ABVV-FGTB, die bij AGC de meeste leden heeft, veroordeelt de actie niet. Algemeen secretaris van de vakcentrale Verboven zei vanochtend op de publieke radiozender VRT „niet gelukkig te zijn met de actiemiddelen. Maar wij blijven wel knal achter onze arbeiders staan.” De christelijke vakcentrale ACV-MOC heeft het over een „niet normale actie.”
De gijzeling van de Sigma-directie van vorig jaar werd ook niet veroordeeld door de vakbonden. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Dewael, heeft toen overwogen de politie de actie te laten beëindigen. Volgens de liberale bewindsman zijn dergelijke acties slecht voor het ondernemingsklimaat in België.
Vakbondsacties in Wallonië gaan vaker gepaard met geweld. Zo reden militante stakers bij het staalbedrijf Forges de Clabecq in Tubize eind jaren negentig met bulldozers in op politiewagens.