live
BinnenlandLiveblog corona

Oostenrijk komt met strengere regels voor Nederlandse toeristen

Nederland is opnieuw in een harde lockdown, in een poging de opmars van de omikronvariant te stuiten. Lees de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

Webredactie22 December 2021 07:07

Advertentie

Omikron minder ernstig?

Wat zeggen de cijfers omikron over een mogelijk verloop in Nederland?

De Jonge: zorg kan kosten FFP2-maskers vergoed krijgen

Zorginstellingen die hun medewerkers graag een FFP2-masker willen laten dragen omdat die beter beschermen tegen het coronavirus, kunnen de kosten daarvan terugkrijgen van het ministerie van Volksgezondheid. Dat zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge woensdagmiddag tijdens een werkbezoek in Amsterdam. Er zijn volgens hem voldoende maskers beschikbaar op de markt.

Spanje verplicht mondmasker buiten

Uit vrees voor de oprukkende coronavariant omikron verplicht Spanje het dragen van mondkapjes buiten. Eerder tijdens de coronacrisis moest buiten ook al een masker op, maar daar kwam in juni een einde aan, behalve op drukke plekken en binnen in openbare ruimtes. Het is nog niet bekend wanneer de verplichting weer ingaat.

Voor het eerst meer dan 100.000 nieuwe coronagevallen in VK

Voor het eerst zijn in het Verenigd Koninkrijk in 24 uur tijd meer dan 100.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Woensdag werden om precies te zijn 106.122 nieuwe gevallen gemeld, schrijven Britse media op basis van de jongste overheidsgegevens.

Dat is ruim meer dan het vorige dagrecord van vorige week vrijdag. Toen ging het om ruim 93.000 nieuwe gevallen. Dinsdag waren het er ruim 90.000.

Reisbranche: Verplichte quarantaine Oostenrijk teleurstelling

De verplichte quarantaine voor Nederlanders die naar Oostenrijk reizen is teleurstellend voor mensen die naar het Alpenland op vakantie wilden, laten verschillende reisorganisaties weten. Duizenden Nederlanders worden de komende weken door de nieuwe maatregel getroffen.

Vliegverbod Z-Afrika stopt, voor reiziger verandert weinig

De Nederlandse regering stopt met het vliegverbod voor landen in zuidelijk Afrika, dat eerder werd ingesteld vanwege de besmettelijkere omikronvariant die er rondging. Maar omdat een Europees inreisverbod voor niet-EU-burgers vanuit zeerhoogrisicolanden nog wel van kracht blijft, verandert er voor de reiziger weinig.

Aangescherpte lockdown zorgt voor verdere daling verkeersdrukte

Door de aangescherpte lockdown is het maandag weer rustiger geworden op de weg en in het openbaar vervoer. Dat blijkt uit cijfers van Translink en door Dat.Mobility verstrekte gegevens van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). In november namen de coronabesmettingen snel toe en begon de verkeersdrukte al af te nemen. Die ontwikkeling zet dus door.

Cijfers laboratoria bevestigen snelle opmars omikronvariant

Testresultaten van laboratoria duiden erop dat de omikronvariant van het coronavirus zich zoals verwacht snel verspreidt in Nederland. Bijna 3000 testmonsters van laboratoria die samenwerken met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevatten aanwijzingen dat het om de extra besmettelijke variant gaat.

Gegevens van de labs die het instituut heeft gepubliceerd bevestigen de trend dat omikron op weg is om de dominante variant te worden. Het RIVM verwacht dat het door de snelle verspreiding waarschijnlijk nog voor de jaarwisseling de meest voorkomende coronavariant in Nederland zal zijn.

Nederland koopt 12 miljoen potentiële omikron-boosters

Nederland heeft 12 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin besteld die mogelijk als eerste zijn aangepast aan de omikronvariant. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid na vragen van de NOS. De vaccins worden geleverd in het tweede kwartaal van 2022 en zijn voldoende om 85 procent van alle 18-plussers een nieuwe boosterprik te geven.

Advertentie

Daling van coronagemiddelde stokt na ruim twee weken

Het gemiddelde aantal coronagevallen is woensdag zo goed als gelijk gebleven, na meer dan twee weken van onafgebroken daling. Het is niet duidelijk of dit het begin van de gevreesde omikrongolf kan zijn. De overheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houden er rekening mee dat het aantal besmettingen de komende weken kan stijgen door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Ziekenhuizen kunnen het daardoor over een tijdje ook weer drukker krijgen.

Zweden eist negatieve coronatest van alle buitenlandse reizigers

Zweden eist binnenkort van alle buitenlandse reizigers dat zij een negatieve coronatest bij zich hebben. Steeds meer landen in de Europese Unie willen dat gevaccineerde en genezen reizigers zich laten testen op het coronavirus.

De aanscherping van het beleid gaat op 28 december in vanwege de vele coronabesmettingen wereldwijd en de opmars van de omikronvariant. Op diezelfde dag voert ook Finland de testplicht in. Dat buurland kondigde de maatregel dinsdag aan.

Coronamaatregelen voor gevangenissen verder aangescherpt

Ook binnen justitiële inrichtingen worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Zo mogen gedetineerden niet meer met bezoekers knuffelen en mag er geen bezoek zonder toezicht meer plaatsvinden. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft demissionair minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) dat de aanvullende maatregelen vrijdag ingaan en voorlopig gelden tot 14 januari.

Duitse minister: vierde vaccindosis nodig tegen corona

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach denkt dat een vierde vaccinatie nodig is om de coronapandemie te bestrijden. Dat heeft volgens de bewindsman te maken met de verspreiding van de zeer besmettelijke omikronvariant van het virus.

Oostenrijk komt met strengere regels voor reizigers uit Nederland

Nederlanders die naar Oostenrijk gaan, krijgen daar te maken met strengere inreisregels, behalve met booster en negatieve test. De Oostenrijkse autoriteiten zetten Nederland en drie andere landen op de lijst met zogeheten virusvariantgebieden wegens omikron. Dat betekent dat ook reizigers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus na aankomst in principe tien dagen in quarantaine moeten.

Het besluit is een tegenslag voor Nederlanders die op wintersport wilden gaan. Ze kunnen hun quarantaine weliswaar vroegtijdig beëindigen als ze negatief worden getest, maar dat kan pas na vijf dagen. Wie al een booster heeft gehad en een negatieve PCR-test kan tonen, kan de quarantaine ontlopen. De maatregelen worden volgens Oostenrijkse media komende vrijdag van kracht.

Bijna 100 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal opnieuw afgenomen. Momenteel houden nog 2255 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet. Dat is een daling van 94 patiënten ten opzichte van dinsdag, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen woensdag 14 coronapatiënten minder dan dinsdag. Zorgmedewerkers op de ic’s behandelen momenteel 581 ernstig zieke mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Er werden 28 nieuwe coronapatiënten op de ic’s opgenomen, maar doordat er nog meer mensen overleden of de afdeling mochten verlaten nam de totale bezetting toch af.

Duitse Ethische Raad steunt vaccinatieplicht

De Duitse Ethische Raad kan zich vinden in een vaccinatieplicht voor een aanzienlijk deel van de bevolking. Dat is een opsteker voor bondskanselier Olaf Scholz, die een voorstander is van een algemene prikplicht voor zijn landgenoten. Daar mag het parlement naar verwachting begin volgend jaar over stemmen.

Duitse overheden hadden de zogeheten Ethikrat om advies gevraagd over het uitbreiden van de vaccinatieplicht, die nu al geldt voor bepaalde beroepsgroepen. Een meerderheid van de raad steunt een aanscherping van het beleid, maar verbindt daar wel voorwaarden aan. Zo moeten Duitsers zoveel mogelijk de optie moeten krijgen om zelf hun coronavaccin te kiezen.

Binnen de raad bestond wel onenigheid over de vraag welke groepen onder een prikplicht moeten vallen. Dertien van de twintig leden vinden dat die maatregel betrekking kan hebben op alle volwassenen. Andere leden zagen meer in een vaccinatieplicht die alleen geldt voor mensen met een hoog risico op een ernstig ziekteverloop.

De nieuwe regeringschef Scholz heeft een vrije stemming in het parlement aangekondigd. Dat betekent dat parlementariërs het standpunt van hun partij over de vaccinatieplicht niet hoeven te volgen. In Europa besloot Oostenrijk eerder al tot een algemene vaccinatieplicht. Daar moet komende februari mee worden begonnen. Vaccinweigeraars riskeren dan een boete.

Burgemeester De Bilt kijkt naar extra beveiliging RIVM

Normaal is het rustig in De Bilt. Maar de laatste jaren ziet burgemeester Sjoerd Potters vaker de gevolgen van desinformatie en complotdenken. Demonstranten richten zich op instituten in zijn gemeente, zoals het RIVM. Bedreigingen worden niet geschuwd. Dat meldt EenVandaag.

De burgemeester maakt zich er grote zorgen over. Sinds 2019 ziet Potters de onrust in zijn gemeente toenemen. Het begon met de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid, waar agrariërs met tractoren oprukten naar het RIVM: „Met hen was het nog mogelijk om gesprekken te voeren, bijvoorbeeld met Farmers Defence Force. Door op een normale manier met ze te praten, naar hen te luisteren, gingen de scherpe randjes er toch uiteindelijk een beetje vanaf.”

Maar niet veel later werd het RIVM het mikpunt van nieuwe groeperingen, die voornamelijk tegen het coronabeleid zijn. Demonstranten van Viruswaarheid (voorheen Viruswaanzin) en allerlei andere groepen zoals QAnon komen naar het RIVM maar ook naar het gemeentehuis, ziet de burgemeester.

Strenge lockdown voor inwoners van Chinese miljoenenstad Xi’an

De Chinese stad Xi’an, wereldberoemd door de vondst van het terracotaleger, gaat vanwege een uitbraak van corona donderdag vanaf middernacht in lockdown. Voor de 13 miljoen inwoners betekent dit dat zij thuis moeten blijven en alleen in noodgevallen naar buiten mogen. Boodschappen doen mag nog wel, maar alleen onder strenge voorwaarden.

Van elk huishouden mag één persoon eens in de twee dagen naar buiten voor het kopen van voedsel en andere benodigdheden, meldt de lokale overheid. Daarnaast mogen inwoners alleen de stad verlaten als dat „echt nodig is”, maar het is niet duidelijk welke situaties als uitzonderingen worden gezien. Inwoners moeten voor vertrek toestemming krijgen van de autoriteiten.
Busstations voor langeafstandsreizen zijn dicht en er vinden controles plaats op snelwegen die het verkeer uit Xi’an leiden. In de stad zal veel minder openbaar vervoer rijden. Niet-essentiële winkels moeten sluiten. Scholen, kinderopvangcentra en diverse binnenlocaties waren al dicht. Werkgevers zijn opgeroepen hun personeel vanuit huis te laten werken.

De lockdown komt een dag nadat Xi’an begon met het testen van alle inwoners. De stad heeft sinds 9 december te maken met een nieuwe uitbraak. Er zijn sindsdien in totaal 143 besmettingen vastgesteld. Woensdag werden 52 nieuwe gevallen gemeld, een dag eerder waren dat er 42.

Strenge maatregelen zorgen in China voor een beperkte verspreiding van het coronavirus, maar het land heeft zo nu en dan te maken met uitbraken. Het voorkomen van infecties is nu extra belangrijk omdat over ruim een maand het Chinees Nieuwjaar wordt gevierd, een feestdag waarvoor veel Chinezen naar familie reizen. Kort daarna beginnen de Olympische Spelen in Beijing.

Kort geding tegen lockdown dient dinsdagmiddag

Bij de rechtbank in Den Haag dient dinsdag 28 december het kort geding tegen de invoering van de jongste lockdown. Het kort geding tegen de Nederlandse staat begint om 12.00 uur, heeft de rechtbank woensdag aangekondigd.

De zaak is aangespannen door advocaat Bart Maes uit Breda. Die noemde de plotselinge invoering van de lockdown afgelopen zondag „een klap in het gezicht” en „een drama voor winkeliers, restauranthouders, hoteliers en studenten.”

De advocaat stond eind september ook tegenover de landsadvocaat bij de Haagse voorzieningenrechter. Dat kort geding ging over de invoering van de coronatoegangspas verloor hij. Evenals bij eerdere kort gedingen nam de rechter als uitgangspunt dat hij zich terughoudend moet opstellen bij het beoordelen van nieuwe maatregelen. Op 14 januari dient het hoger beroep tegen deze uitspraak bij het hof in Den Haag.

Onderzoek: Ziekteverloop omikron milder dan bij delta

Het ziekteverloop bij mensen die besmet raken met de omikronvariant van het coronavirus is milder dan bij delta. Dat komt volgens nieuwssite Politico naar voren uit voorlopige Britse onderzoeksresultaten. Het is nog onduidelijk hoe groot het verschil precies is.

Politico kreeg inzage in nog niet gepubliceerde gegevens van gezondheidsdienst UKHSA. Die instantie zou concluderen dat omikron weliswaar iets milder is, maar nog steeds kan leiden tot een groot aantal ziekenhuisopnames. Dat komt onder meer doordat de variant zeer besmettelijk is. Daardoor kan het aantal coronagevallen omhoogschieten, met meer ziekenhuisopnames tot gevolg.

Mensen kunnen ook na een omikronbesmetting nog steeds ernstig ziek worden en overlijden. UKHSA gaat naar verwachting ook mededelen dat twee vaccindoses geen sterke bescherming bieden tegen de variant, schrijft de nieuwssite. Een booster zou de kans op besmetting en ziekenhuisopname wel aanzienlijk verkleinen.

Omikron grijpt momenteel snel om zich heen in Europa en verdringt delta als de variant die het meest voorkomt. Dat was voor Nederland en andere landen aanleiding om meer maatregelen te nemen en burgers snel boosters te geven, zodat ze beter zijn beschermd tegen de nieuwe variant.

Bidstond

Het hoofdbestuur van de SGP geeft alle kerkenraden in Nederland in overweging een bidstond te houden vanwege de corona-omstandigheden.

Bijna helft besmette Amsterdammers heeft omikron

Bijna de helft van het aantal nieuwe coronagevallen in Amsterdam, 48 procent, is veroorzaakt door de omikronvariant. Dat meldt de GGD op basis van cijfers van maandag. Amsterdam is koploper met het aantal besmettingen met deze variant van het coronavirus.

442214712.jpg
Amsterdam, zaterdag. beeld ANP, Evert Elzinga

Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zei dinsdag dat de omikronvariant nu 10 tot 15 procent van de besmettingen in Nederland uitmaakt. De voorspelling is dat omikron voor januari in Nederland dominant is. De deltavariant is dan verdrongen.

De GGD in Amsterdam verwacht eind deze week een nieuw percentage te melden. Ruim 80 procent van de Amsterdammers is gevaccineerd.

Vakanties Nederlanders op het spel bij coronaberaad Oostenrijk

Landelijke en regionale bestuurders in Oostenrijk gaan om 11.00 uur vergaderen over de aanscherping van het coronabeleid in hun land. Dan zal duidelijk worden of inreisregels worden aangescherpt voor reizigers uit Nederland en andere Europese landen, schrijven Oostenrijkse media. De uitkomst van het topoverleg wordt woensdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie.

AFP_9V32R3.jpg
Gaisberg bij Salzburg. beeld AFP, Barbara Gindl

De autoriteiten overwegen volgens Oostenrijkse media om Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Denemarken deze week op de lijst te zetten met zogeheten virusvariantgebieden. Reizigers uit die landen moeten dan in principe tien dagen in quarantaine. Dat betekent in de praktijk dat veel mensen moeten afzien van geplande wintersportvakanties.

De mogelijke aanscherping van het inreisbeleid leidde al tot kritiek in de Oostenrijkse politiek. De maatregel zou verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus moeten tegengaan, maar critici vrezen dat ondernemers veel omzetverlies lijden als vakantiegangers massaal wegblijven.

Advies HHK

Het breed moderamen van de Hersteld Hervormde Kerk adviseert kerkenraden om het aantal kerkgangers „substantieel” terug te brengen, „bij voorkeur naar vijftig bezoekers”, exclusief personeel en kinderen onder de dertien jaar.

1 op de 7 Nederlanders heeft afspraak bij doorknippende kapper

Nederland zit sinds dit weekend weer in een harde lockdown. Praktisch alles is dicht, ook niet-medische contactberoepen moeten de deuren gesloten houden. Toch doet niet iedere kapper of nagelstylist dit.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van Hart van Nederland-panel onder meer dan 3200 mensen. Een op de zeven Nederlanders zegt namelijk dat ze, ondanks de lo(c)kdown, nog steeds een afspraak hebben bij de kapper, nagelstylist of bijvoorbeeld massagesalon. Vooral jongeren maken zich hier ‘schuldig’ aan, 21 procent geeft aan nog gewoon langs te gaan.

Bovendien blijkt de bereidheid om (illegaal) langs te gaan bij iemand met een niet-medisch contactberoep nog veel groter. Een flink groep van 42 procent van de panelleden zegt namelijk te overwegen om een afspraak te maken met een stiekem doorwerkende kapper of ander contactberoep. Ook hier zijn het vooral jongeren die dit van plan zijn.

Israël gaat over op vierde prik voor 60-plussers en zorgpersoneel

Israël gaat over tot een vierde prik in de strijd tegen de oprukkende omikronvariant van het coronavirus. Voor 60-plussers en zorgpersoneel komt er een extra vaccinatieronde, maakte de Israëlische premier Naftali Bennett bekend. Ook kwetsbare mensen met een zwakke afweer komen in aanmerking. De stap volgt op het eerste bekende omikron-sterfgeval van een al langer zieke patiënt in het land.

AFP_9V27BH.jpg
Tel Aviv. beeld AFP, Gil Cohen-Magen

Israël liep al voorop bij het inenten van de bevolking en begon ook snel aan de boostercampagne. Bennett riep alle burgers die aan de criteria voldoen op de vierde dosis te halen. Dat kan vier maanden na de derde prik.

Dit zal helpen „de omikrongolf te overwinnen die de wereld overspoelt”, aldus Bennett. „Israëlische burgers waren de eersten ter wereld die de derde dosis kregen en we zijn opnieuw wegbereider met de vierde vaccinatie.”

De regering besloot ook tot nieuwe coronabeperkingen omdat het aantal besmettingen weer is gestegen, ondanks alle vaccinaties. Bij zo’n 200 Israëliërs is al een omikron-infectie vastgesteld. Slechts bijna 60 procent van de 9,4 miljoen inwoners wordt nog steeds als volledig gevaccineerd beschouwd. Bij 9 procent is de geldigheid van de vaccinatie al verlopen. Een derde van de bevolking is helemaal niet gevaccineerd.

Amazon, Twitter en Meta zeggen af voor techbeurs CES

Grote techbedrijven waaronder Amazon, Twitter en het moederbedrijf Meta van Facebook sturen volgende maand geen afvaardiging naar de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Nu de omikronvariant van het coronavirus zich snel lijkt te verspreiden, vinden ze het te niet verantwoord om naar ’s werelds grootste vakbeurs voor de techindustrie te gaan.

CES 2022 vindt van 5 tot en met 8 januari plaats en zou normaal gesproken zo’n 180.000 bezoekers trekken die de nieuwe trends in tech te zien krijgen. Of het evenement met het wegblijven van grote namen nog steeds zoveel publiek trekt, is nu de vraag. Organisator Consumer Technology Association (CTA) besloot de afgelopen editie volledig digitaal te houden.

„Om het zekere voor het onzekere te nemen en uit voorzorg voor onze werknemers, gaan we niet fysiek naar CES”, liet Meta weten. Het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp is te bezorgd over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Amazon meldt „vanwege de snel veranderende situatie aan onzekerheid rond de omikronvariant” niet op de beursvloer zelf aanwezig te zijn. Enkele medewerkers van Twitter zouden op CES meedoen aan panelgesprekken, maar het socialmediabedrijf ziet daar nu van af.

Ook het digitale fotoprikbord Pinterest heeft definitief besloten niet naar het evenement te gaan. Eerder besloot het bedrijf uit San Francisco al om slechts een kleine exporuimte op te zetten op de beurs. T-Mobile US, een sponsor van CES, zei de fysieke aanwezigheid op de beurs aanzienlijk te beperken.

CTA is vooralsnog niet van plan het evenement af te blazen. Er stromen nog altijd inschrijvingen binnen en er zijn ook grote bedrijven die wel willen komen, zo benadrukt de organisatie. Nederland is met zeventig bedrijven vertegenwoordigd op het evenement.

De Jonge: Niet nog meer huisartsen gaan in hun praktijk boosteren

Huisartsen die al afspraken met de GGD hebben gemaakt over boosteren in hun praktijk mogen doorgaan, maar andere huisartsen kunnen dit niet meer doen. Dat zegt demissionair coronaminister Hugo de Jonge na afloop van het coronadebat. Hij zegt dat dit maandag is afgesproken met onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging en de GGD’en.

442291697.jpg
De Jonge. beeld ANP, Sem van der Wal

Tijdens het debat benadrukte hij al geen huisartsen tegen te houden, zolang die er maar voor zorgen dat de vaccinaties goed worden geregistreerd. Maar enthousiast is hij er niet over. Volgens De Jonge zorgt het voor „veel gedoe” en kost het „tijd en energie” die huisartsen aan andere taken kunnen besteden. Uitsluitsel geven of nog meer huisartsen afspraken kunnen maken hierover, deed hij toen niet.

Liever ziet hij dat huisartsen zich op een andere manier inzetten, bijvoorbeeld door te helpen in kleinschalige verpleeghuizen of door niet-mobiele patiënten thuis te prikken. Daarover maken huisartsen wel afspraken met hun lokale GGD. Ook hoopt De Jonge dat huisartsen patiënten kunnen aansporen naar de GGD-prikstraten te gaan. Verder juicht hij toe dat huisartsen, waarvan sommige gepensioneerd zijn, daar zelf ook meewerken in de boostercampagne.

In onder meer Noord-Brabant willen huisartsen zelf tienduizenden prikken zetten in hun praktijk. Hierover hebben zij ook afspraken gemaakt met de lokale GGD’en. Maar de minister vreest dat niet alle boosterprikken goed worden geregistreerd, omdat de huisartsen en de GGD’en andere systemen gebruiken. Geprikten kunnen daarmee in de problemen komen als ze een coronapas willen aanvragen. „De registratie is echt een klus voor huisartsen, terwijl dit al is geregeld bij de GGD”, zegt de minister.

Nieuwe beperkingen in Finland vanwege recordaantal besmettingen

Kroegen in Finland moeten op kerstavond om 21.00 uur hun deuren sluiten als onderdeel van nieuwe coronamaatregelen om het aantal besmettingen in het land terug te dringen, maakte premier Sanna Marin dinsdag bekend. De afgelopen twee weken waren er ruim 23.000 nieuwe gevallen, een record voor het Scandinavische land dat 5,5 miljoen inwoners telt.

Vanaf 28 december gelden voor een periode van drie weken beperkingen voor de openingstijden van de horeca en de verkoop van alcohol. „We moeten deze situatie serieus nemen en dienovereenkomstig reageren”, zei Marin. De regering bereidt een steunpakket voor om getroffen horecabedrijven te compenseren, aldus de Finse minister-president.

Onderdeel van de nieuwe maatregelen is dat inwoners van de EU een negatieve coronatest moeten overleggen om het land binnen te mogen. Universiteiten krijgen het advies over te gaan op digitaal onderwijs.

Ondanks het recordaantal corona-infecties in de afgelopen twee weken kent Finland een van de laagste besmettingsgraden in de EU. Tot nu toe zijn ruim 220.000 Finnen besmetgeraakt, bijna 1500 van hen hebben dat niet overleefd.

Corona bezorgt veel mbo’ers een stressvolle carrièrestart

Het werkende leven van veel mbo’ers is vanwege de coronapandemie hectisch begonnen. Bijna de helft van de pas afgestudeerden had in 2020 met meer werkstress te maken dan voor de coronacrisis, zo meldt het statistiekbureau CBS. Vooral bezitters van een zorgdiploma voelden zich onder druk staan.

Een deel van de mbo’ers had meer stress omdat zij sinds het begin van de coronacrisis veel harder moesten werken. Dat was bijvoorbeeld zo bij mbo’ers met een diploma in de verpleeg- of verloskunde. Veel van hen maakten meteen tijdens de start van hun loopbaan mee hoe de zorg onder druk stond vanwege de pandemie. Bijna twee derde had meer werkstress dan voor de uitbraak van het virus, het meest van alle pas afgestudeerde mbo’ers. Dat ging ook vaak gepaard met langere werkdagen.

Andere mbo’ers hadden juist met meer stress te maken omdat zij vanwege corona moeilijk aan het werk kwamen. Zo was er minder werkzekerheid voor de bezitters van een diploma in de schoonheids- en haarverzorging. Een groot deel van het jaar mochten ze het werk waarvoor ze waren opgeleid niet doen, omdat schoonheids- en kapsalons waren gesloten. Ook pas afgestudeerden met een mbo-diploma in de richtingen muziek en theater, toerisme en vrijetijdsbesteding hadden te maken met meer onzekerheid qua werk.

Voor dit onderzoek heeft het CBS mbo’ers ondervraagd die in het studiejaar 2018/2019 hun diploma hebben behaald en daarna zijn gaan werken tijdens de eerste lockdown, die halverwege maart 2020 begon.

ABN AMRO: Lockdown kost horeca 200 miljoen euro omzet per week

De huidige lockdown betekent dat de horeca elke week 200 miljoen euro aan omzet misloopt, berekenden economen van ABN AMRO. Ook worden de personeelstekorten door de uitstroom van mensen naar andere sectoren alleen maar groter. De leisuresector, waartoe behalve de horeca ook reisorganisaties behoren, komt door alle problemen ook volgend jaar nog niet terug op het niveau van 2019.

De sector groeit dit jaar naar verwachting 30 procent ten opzichte van vorig jaar en in 2022 met 35 procent op jaarbasis. De terugval in het eerste coronajaar was met 50 procent ten opzichte van 2019 echter zo hard dat de sector nog altijd achterblijft.

De industrie daarentegen groeit dit jaar naar verwachting 13,5 procent, wat harder is dan verwacht. De groei zet ook volgend jaar door, mede omdat de orderboeken bij met name machinebouwers vol zitten. Ook de sector transport en logistiek groeide dit jaar en dat zet door. Wel kan de sluiting van winkels een remmend effect hebben op die groei. Die detailhandel kende dit jaar een kleine krimp ten opzichte van 2020, maar voor volgend jaar een groei denken de kenners van ABN.

Ze wijzen erop dat onzekerheid op alle sectoren van de economie invloed heeft. Zo is het nog niet duidelijk hoe lang de huidige lockdown duurt en hoe snel de boostervaccinaties worden toegediend. Ook hebben vergelijkbare maatregelen in andere landen weer invloeden op de leveringsproblemen en de prijzen van grondstoffen en materialen.

AstraZeneca wil samen met Oxford anti-omikronvaccin produceren

AstraZeneca werkt samen met de universiteit van Oxford aan de productie van een vaccin tegen de omikronvariant van het coronavirus, maakte een woordvoerder van de Brits-Zweedse onderneming dinsdag bekend.

„Vaccins op basis van het adenovirus (zoals die gemaakt zijn door Oxford/AstraZeneca) zouden in principe kunnen worden gebruikt om sneller op een nieuwe variant te reageren dan sommigen zich eerder hebben gerealiseerd”, vertelde onderzoeksleider Sandy Douglas in Oxford tegen The Financial Times.

Vorige week meldde de farmaceut dat een anti-coronamiddel van AstraZeneca ook werkt tegen de omikronvariant. In laboratoriumtests blijkt dat de zogenoemde antilichaamtherapie tegen Covid-19 van AstraZeneca de nieuwe coronavariant kan neutraliseren. Het is een teken dat de behandeling met het middel Evusheld nog steeds bescherming zou moeten bieden tegen de ziekteverwekker.

Vaccinmakers Pfizer/BioNTech en Moderna zeiden eerder al te werken aan vaccins tegen de omikronvariant. Moderna hoopt begin volgend jaar met klinische proeven te beginnen.

Portugal vervroegt beperkingen vanwege stijgende besmettingen

De Portugese regering haalt de eerder aangekondigde coronamaatregelen, die op 31 december zouden ingaan, naar voren vanwege sterk stijgende besmettingen in het land. Vanaf 25 december wordt thuiswerken waar mogelijk verplicht en moeten nachtclubs en bars de deuren sluiten, maakte premier António Costa dinsdag bekend.

De regeringsleider zei dat de vervroeging noodzakelijk is vanwege het risico dat de situatie in Portugal snel verslechtert door de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus. Inwoners die hotels en andere openbare gelegenheden willen bezoeken moet bewijzen getest te zijn. Scholen gaan pas op 10 januari weer open, later dan gebruikelijk.

Ondanks dat 90 procent van de Portugese bevolking is gevaccineerd, stijgt het aantal besmettingen.

België staat voor lastig besluit over nieuwe coronamaatregelen

Het Overlegcomité van de zes regeringen in België staat opnieuw voor een besluit over nieuwe coronamaatregelen, negentien dagen na het vorige. Toen werden de scholen vervroegd voor de kerstvakantie gesloten en werd de mondkapjesplicht uitgebreid tot kinderen vanaf 6 jaar. Ook moest de horeca om 23.00 uur dicht en werd thuiswerken voor vier dagen per week verplicht. Sindsdien is de deltavariant in het land, getuige de dalende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames, op zijn retour. Maar nu dreigt de omikronvariant roet in het eten te gooien.

In het land worden als een razende herhalingsprikken gezet in de hoop de opkomst en verspreiding van de nieuwe, uiterst besmettelijke coronamutant te drukken; in Vlaanderen heeft al een derde van de bevolking een booster gekregen. België heeft nog speling als het over de capaciteit op de ic-afdelingen gaat en veel steun voor keiharde maatregelen als in Nederland is er niet. Maar virologen dringen aan op het verder vervroegen van de sluitingstijd van de horeca naar 20.00 uur en maatregelen tegen drukte in winkelstraten. Winkelen zou verplicht alleen moeten. Alle massa-evenementen buiten moeten worden afgelast en bij voetbalwedstrijden zou geen publiek meer kunnen zijn, vinden zij. Maar net als in Nederland is het definitieve besluit aan de politiek. Het Overlegcomité begint om 14.00 uur.

Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Spanje

Spanje heeft dinsdag een recordaantal van bijna 50.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. De afgelopen 24 uur stierven 94 Spanjaarden aan de gevolgen van een corona-infectie, meldt het ministerie van Volksgezondheid in Madrid. Volgens dagblad El País is de omikronvariant nu al verantwoordelijk voor 80 procent van alle nieuwe gevallen in de Spaanse hoofdstad.

442158330.jpg
De Spaanse premier Pedro Sánchez. beeld EPA, Kenzo Tribouillard

Het nieuwe record van 49.823 ligt ruim boven het vorige in januari toen de teller bij 44.357 gevallen bleef steken. Groot verschil met bijna een jaar geleden is dat meer dan 80 procent van de Spanjaarden inmiddels ten minste een Janssen-vaccin heeft gekregen. De meeste geïnfecteerden vertonen nu geen of slechts milde symptomen van Covid-19. Desondanks ligt het aantal patiënten dat behandeld wordt op de intensive care nu op 1472, een stijging van 30 procent ten opzichte van een dag eerder.

Premier Pedro Sánchez houdt woensdag een videoconferentie met regionale leiders over maatregelen om de pandemie in te dammen. De regio Catalonië, waar Barcelona onder valt, heeft al nieuwe coronamaatregelen aangekondigd die komende vrijdag ingaan. Nachtclubs, kroegen en cafés moeten dicht, er komt een avondklok van 01.00 uur tot 06.00 uur en de maximale bezetting in restaurants wordt flink verminderd. Ook mogen mensen thuis minder gasten ontvangen. De regels gelden voor een duur van vijftien dagen.

Liveblog dinsdag
442291256.jpg
Premier Rutte. beeld ANP, Sem van der Wal

De Tweede Kamer debatteerde dinsdag over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het liveblog van dinsdag is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer