Historisch lage opkomst bij verkiezingen Hongkong
Media in Hongkong melden een historisch lage opkomst bij de parlementsverkiezingen in de Chinese metropool Hongkong. Aan de stembusronde mochten alleen kandidaten meedoen die volgens het communistische regime voldoende vaderlandslievend zijn. Voorstanders van meer democratie in de voormalige Britse kolonie waren ongewenst. De geringe belangstelling geldt als een signaal van ontevredenheid bij de bevolking over de politieke situatie.
Kort voordat de stembussen sloten, was nog geen 30 procent van de kiezers komen opdagen. Vijf jaar geleden was de opkomst nog ruim 58 procent.
Het waren zondag de eerste parlementsverkiezingen nadat de communisten vorig jaar een einde hadden gemaakt aan massale antiregeringsprotesten. Zij verkondigden een nieuwe veiligheidswet die de oppositie praktisch monddood maakt. Volgens critici wordt de wet gebruikt om tegenstanders aan te pakken. Veel personen kwamen in de gevangenis, anderen vluchtten naar het buitenland.
Als verklaring voor de tegenvallende opkomst zei minister Erick Tsang dat buitenlandse krachten en „anti-Chinese elementen” kiezers hebben aangemoedigd thuis te blijven. Hongkongs regeringsleidster Carrie Lam verwierp al voor de verkiezingen de stelling dat een lage deelname een uitdrukking zou zijn van kritiek op de regering. Volgens haar moet het worden gezien als teken dat burgers geen verandering wensen.
De burgers van de miljoenenstad konden nog maar 20 van de 90 parlementariërs rechtstreeks kiezen, een nog kleiner aandeel dan voorheen. Bijna de helft van die volksvertegenwoordigers wordt aangewezen door een comité dat wordt gezien als pro-Beijing. De rest van de parlementszetels is voor vertegenwoordigers van bepaalde belangengroepen.
Hongkong was lange tijd een Britse kroonkolonie, maar maakt sinds 1997 weer deel uit van China. De communisten hadden toegezegd dat de stad nog een halve eeuw een speciale status zou krijgen, de zogenoemde één land, twee systemen-regeling. Inwoners van Hongkong hadden daardoor meer politieke vrijheden dan inwoners van andere delen van China, maar die verdwijnen nu geleidelijk.