Turkse bedrijvenlobby roept Erdogan op rentebeleid te stoppen
De grootste bedrijvenlobby van Turkije roept president Recep Tayyip Erdogan op te stoppen met zijn omstreden rentebeleid. Zijn beleid om de rentes te verlagen bij de huidige hoge inflatie druist in tegen de gangbare economische theorieën. TUSIAD, de grootst bedrijvenorganisatie van Turkije, hoopt de president daar nu ook van te overtuigen.
Onder druk van Erdogan verlaagde de centrale bank sinds september herhaaldelijk de rente. Die renteverlagingen zorgen er onder meer voor dat de Turkse munt een dieptepunt heeft bereikt qua waarde afgezet tegen de dollar. De vrees is dat Erdogan met zijn beleid nog meer schade zal berokkenen.
In een verklaring waarschuwt TUSIAD de regering voor de gevolgen van het huidige rentebeleid. Daarbij werd nadrukkelijk gewezen op de economische problemen die bedrijven en burgers raken. De vrees bestaat dat er in de toekomst veel grotere problemen zullen komen als Erdogan niet van zijn lijn afwijkt.
De organisatie zegt dat het huidige beleid van Erdogan zorgt voor instabiliteit. „Zelfs de export, waarvan verwacht wordt dat die er het meest van zou profiteren, is in dit klimaat benadeeld”, aldus de opstellers.
De president heeft in de afgelopen jaren zijn greep op de centrale bank vergroot door verschillende beleidsmakers te ontslaan. Begin deze maand stuurde Erdogan ook de Turkse minister van Financiën Lutfi Elvan de laan uit. Volgens ingewijden was Elvan tegen de renteverlagingen. De nieuwe minister van Financiën Nureddin Nebati deelt de standpunten van Erdogan en verklaarde eerder deze maand dat Turkije vastbesloten is om de rente niet te verhogen.
Erdogan kondigde eerder ook een verhoging van het minimumloon met 50 procent voor volgend jaar. Verwacht wordt dat dit de totale inflatie van de consumentenprijzen tot wel 10 procentpunten zal opdrijven. Economen denken dat de Turkse inflatie volgend jaar tot boven de 30 procent zal stijgen.